sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2004.

Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2004. godinu vrlo jasno pokazuje da se Zakon o ravnopravnosti spolova ne primjenjuje niti u približno zadovoljavajućoj mjeri. Posebno je zabrinjavajuće što ga ne primjenjuju državna tijela, jer je i nakon isteka roka predviđenog ZORS-om i unatoč upozorenjima (često i višekratnim) broj donesenih planova djelovanja nezadovoljavajući, broj oglasa za radna mjesta koji nisu u suprotnosti sa ZORS-om također,  dok reagiranja na traženja pravobraniteljice često kasne, nepotpuna su ili izostaju u cijelosti.

Zabrinutost izaziva i kršenje prava građana i građanki na temelju spola u svim područjima  života, posebice na području rada i zapošljavanja i zaštite od nasilja u obitelji, kao i činjenica da se ta kršenja još uvijek ne prijavljuju u dovoljnoj mjeri iz razloga koji su navedeni i u ovom izvješću. Ovom problematikom se ne smiju baviti samo tijela osnovana  radi ostvarivanja načela ravnopravnosti spolova, iako brojem i ovlastima zaista predstavljaju zavidan institucionalni okvir.

Donošenje i provođenje posebnih mjera (posebno kod zapošljavanja) predviđenih ZORS-om,  kao posebnih pogodnosti kojima se osobama određenog spola privremeno omogućuje ravnopravno sudjelovanje u javnom životu, otklanjaju postojeće nejednakosti ili im se osiguravaju prava u kojima su ranije bili/e prikraćeni/e, donošenje proračuna na svim razinama koji će uključivati značajna a ne simbolična sredstva za provođenje politike ravnopravnosti spolova, kao i  primjena drugih antidiskriminacijskih zakona, minimalni su uvjeti za prijelaz s deklarativnog zalaganja za ravnopravnost spolova na ostvarivanje tog načela.

Izvješće o radu za 2004. drugo je izvješće koje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnosi u svom mandatu.

U prilogu se nalazi cjelovito Izvješće o radu za 2004. u pdf formatu.

Attachments:
Download this file (Izvjesce o radu za 2004.pdf)Izvjesce o radu za 2004.pdf[ ]1297 Kb