sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izvješće o radu za 2013.

izvjesce2013Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dostavila je Hrvatskom saboru Izvješće o radu za 2013. godinu. U izvješću se nalazi detaljan opis aktivnosti po područjima koja prati i osnovama diskriminacije iz nadležnosti sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova: spol, bračni i obiteljski status, spolna orijentacija i trudnoća i materinstvo. Izvješće sadrži statističke podatke temeljem pritužbi građana i građanki i kratak opis 44 slučajeva koji po područjima pokazuju na što se građani i građanke najčešće pritužuju.
Zbog veće prisutnosti institucije Pravobraniteljice na lokalnoj razini (10 županija i 12 gradova) i u medijima (povećanje 178,4%), povećao se ukupan broj predmeta (2.133, povećanje 40,9%) na kojima se radilo kao i broj pritužbi na diskriminaciju (2%), u odnosu na 2012. Najviše pritužbi je - 60,8% - vezano za rad i zapošljavanje, socijalnu sigurnost, zdravstveno i mirovinsko osiguranje i predstavljaju većinu svih predmeta (porast 2,3%), u kojima su se na diskriminaciju prituživale žene u 66% slučajeva. Žene su i dalje najčešće žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Posebno zabrinjava podatak da 43% prijavljenih za počinjenje nasilja u obitelji čine žene kao i udio od 35% žena koje su uhićene u slučajevima obiteljskog nasilja.

 

Statistički podaci ukazuju da se građani/ke uglavnom pritužuju na spolnu diskriminaciju (77,6%) a u najvećem broju su oštećene žene (69,3%).

Upućeno je 168 pismenih prijedloga, 227 upozorenja i 503 preporuke, inicirano pokretanje 1 prekršajne prijave, dana inicijativa za izmjenu 3 zakona.

U Izvješću su objavljeni i rezultati devet (9) neovisnih istraživanja koje je Pravobraniteljica provela u  2013. i to iz područja:

pravosuđa (1) – Istraživanje o kažnjenicama i njihovom statusu provedeno u kaznionici Požega,

pristupa uslugama (1) – Istraživanje o odobravanju kredita trudnicama i mladim majkama (na uzorku 29 banaka),

medija (2)  – Istraživanja: „Zastupljenost žena i muškaraca i tema vezanih uz ravnopravnost spolova u emisijama HTV-a“ i „Način izvještavanja o obiteljskom nasilju u medijima“.,

socijalne skrbi (2) – Istraživanja: „Stručna mišljenja i prijedlozi  centara za socijalnu skrb vezano uz odluku s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti“ i „Ravnopravnost spolova na području roditeljske skrbi - postojeći trendovi“.

obrazovanja (2) – Istraživanja: „Eksperimentalno provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2012./2013. iz rodne perspektive“ i „Rodni aspekt u udžbenicima prirode i društva, prirode i biologije za osnovne škole“.

reproduktivnog zdravlja (1) –  Istraživanje o tretmanu rodilja kod porođaja u rodilištima u Republici Hrvatskoj.

Ovim Izvješćem obuhvaćene su posebno osjetljive društvene skupine koje ulaze u rizik višestruke diskriminacije kao što su: žene u ruralnim područjima, žene s invaliditetom, žene pripadnice nacionalnih manjina, žene u kaznionicama, žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, žene u prostituciji i žrtve trgovanja ljudima.

Izvješće obuhvaća i analizu podataka vezanih uz nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, analizu podataka vezanih uz roditeljsku skrb, analizu instituta besplatne pravne pomoći (BPP) nakon donošenja novog zakona, analize lokalnih izbora i izbora za Europski parlament, kao i trendove vezane uz tržište rada, pravnu osnovu i ocjenu stanja vezanu za spolne manjine, inicijative pravobraniteljice vezane uz zakone i propise te ostale aktivnosti.

Na kraju Izvješća, a temeljem svega navedenog i detaljno opisanog po područjima koja prati, Pravobraniteljica je izdala i 60 preporuka.


6. lipnja 2014. o Izvješću o radu za 2013. Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova raspravljao je Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora. Zastupnici i zastupnice pohvalili su rad, aktivnosti i proaktivan pristup institucije Pravobraniteljice. Izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2013. jednoglasno je usvojeno.

Link >>


 

 Iz medija:

Kazniti i kupce "ljubavi", a ne jedino prostitutke, Glas Slavonije, 25.4.2014.

Tko su žene u hrvatskim zatvorima, Vox feminae, 22.4.2014.

Tko su žene u jedinom ženskom zatvoru u Hrvatskoj?, Tportal, 15.4.2014.

Prosječna zatvorenica je u braku, ima 45 godina, srednju školu i presudu za krađu, Glas Slavonije, 15.4.2014.

Radnici se ne bore za prava jer se boje kazne poslodavaca, Novi list, 8.4.2014. i Zadarski list, 27.4.2014.

Godišnje izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Queer.hr, 4.4.2014.

Godišnje izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Libela.org, 4.4.2014.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova objavila Godišnje izvješće o radu 2013., Voxfeminae, 4.4.2014.

Žena radi cijelu godinu za plaću koju muškarac zaradi za deset mjeseci, Večernji list, 3.4.2014.

Žena u čitavoj godini zaradi koliko muškarac u 10 mjeseci, Varaždinske vijesti, 3.4.2014.

Za 60% žena nema posla, a zaposlene su slabo plaćene, Glas Slavonije, 3.4.2014.

Žena radi cijelu godinu za plaću koju muškarac zaradi za deset mjeseci, Nezavisni hrvatski sindikati, 3.4.2014.

Žene u fokusu, H-alter, 2.4.2014.