sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Članci

Najava predstavljanja projekta "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH"

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova će u utorak 20.10.2020. u Tribinama Grada Zagreba predstaviti projekt „OSNAŽIVANJE ŽENA I PODRŠKA U VOJNIM SNAGAMA I MIROVNIM MISIJAMA REPUBLIKE HRVATSKE“ koji je financiran sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država (States Department) i uz podršku veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj. Projekt je izabran na natječaju AEIF 2020 koji raspisuje američka Vlada za alumne diljem svijeta, a u Republici Hrvatskoj alumni - nositelji su doc.dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović (U.S. – European Security Issues) i doc.dr.sc. Davor Božinović (Foreign Policy), a pored Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, partnerska organizacija na projektu je i udruga CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Potporu provedbi projekta kojim se po prvi puta u Republici Hrvatskoj vrši analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama daje Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. 

 

Projekt je jedan od 11 izabranih u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta te će imati izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti i srodne rezolucije (2019. do 2023.), u području prevencije - uvođenja rodne ravnoteže u aktivnosti sigurnosnog i obrambenog sustava te na području zaštite i oporavka nakon sukoba - u promicanju zaštite prava žena i djevojaka - žrtava rodno uvjetovanog nasilja u sukobima.

Projekt će uz navedeno imati izravan utjecaj i na podizanje razine osviještenosti, informiranosti te uklanjanje slabosti unutar sustava i jačanje rodne ravnopravnosti, kao i prevenciju suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i ostalih oblika uznemiravanja. Izravni korisnici će biti kandidatkinje/ časnice i dočasnice i drugi/e sudionici/e izravnih programa edukacije, a kako bi naučeno primijenili u profesionalnom radu oružanih snaga, posebno izvan Republike Hrvatske gdje će nastaviti promicati kulturu nulte tolerancije na nasilje, a što će biti posebno važno u mirovnim ili pregovaračkim misijama u zemljama koje još nisu ili su nedovoljno usvojile standarde ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.