sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora jednoglasno podržao Izvješće o radu za 2018.

odborRSlipanjPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, na 26. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora predstavila je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu. Pravobraniteljica je članove i članice Odbora upoznala s aktivnostima tijekom izvještajne godine po svim diskriminacijskim osnovama i područjima rada u okviru svojih nadležnosti. Iznijela statistiku pritužbi građana i građanki, uočene trendove te predstavila EU projekte i neovisne analize i istraživanja koje provodi. Sjednici su prisustvovale i članice Inicijative #spasime.

Odbor je jednoglasno podržao Izvješće Pravobraniteljice za 2018. godinu. Većina članova i članica odbora, predstavnika i predstavnica resornih tijela i ministarstava, vanjskih članova i članica Odbora naglasilo je značaj rada Pravobraniteljice kao i zaključaka, preporuka i prijedloga iz Izvješća navodeći kako je potrebno ustavno načelo zaštite ravnopravnosti spolova institucionalno ojačati kako bi ono u praksi doista omogućilo svim osjetljivim skupinama život bez diskriminacije.

Pravobraniteljica je u svom završnom obraćanju članicama i članovima Odbora istaknula kako je važno da ustavnopravna načela nisu predmet propitivanja bilo kojih skupina u društvu, kako se stečena prava ne smiju umanjivati te kako je svoj cijeli mandat posvetila očuvanju vladavine prava i unaprjeđenju rada, transparentnosti i učinkovitosti državne uprave kao servisa građana. U tom smislu istaknula je kako smatra da neovisna pozicija institucije nije ugrožena kada se problemi pokušavaju riješiti proaktivno i kroz suradnju. Dodala je da smatra da institucija Pravobraniteljice nije postavljena nasuprot ostalim državnim institucijama samo zato što je ona nadzorno tijelo, već upravo suprotno, cilj je zajednički, a to je odsustvo diskriminacije, zadovoljni i integrirani građani i građanke čija prava se poštuju.

Zbog važnosti zaključaka iz Izvješća koje se odnose na suzbijanje obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama, Odbor je odlučio kako će se uskoro sazvati tematska sjednica Odbora na temu obiteljskog nasija i nasilja prema ženama te provedbe Instanbulske konvencije.

Zapisnik Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, 6.6.2019.

Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu prihvaćeno je na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 12. srpnja 2019. sa 108 glasova "za" i 4 "suzdržana". 

Iz medija:

sigurnomjesto.hr, 10.7.2019.

Večernji list, 7.6.2019.

HINA, 6.6.2019.

T-portal, 6.6.2019.

Jutarnji list, 6.6.2019.

24sata, 6.6.2019.