sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o zastupljenosti žena na kandidacijskim listama za Europski parlament

EPPravobraniteljica za ravnopravnost spolova komentirala je za HINA-u negativan trend u vezi zastupljenosti žena na kandidacijskim listama za izbor kandidata/kinja za Europski parlament iz Republike Hrvatske. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, objavljenih 06. travnja 2014., negativan trend se nastavlja u usporedbi s prošlogodišnjim izborima kandidata/kinja u Europski parlament. Udio žena na kandidacijskim listama u odnosu na prošlogodišnje izbore kandidata/kinja u Europski parlament smanjen je sa 38,4% na 34,5%.

Smanjio se i broj kandidacijskih lista koje poštuju kvotu od najmanje 40% zastupljenosti jednog spola na kandidacijskoj listi: 2013. - 15 od 28 kandidacijskih lista (54%),  2014. - 10 od 25 kandidacijskih lista (40%).

Smanjio se i broj kandidacijskih listi na kojima je nositelj/ica žena: 5 od 28 kandidacijskih lista prošle godine (ili 18 %),  3 od 25 kandidacijskih lista na ovim izborima (ili 12 %).

Negativan trend u vezi zastupljenosti žena na kandidacijskim listama se nastavlja premda je  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uoči prošlogodišnjih izbora za Europski parlament 2013., kao i za lokalne izbore 2013., javnim priopćenjem pozivala političke stranke na poštivanje načela ravnopravnosti spolova, da na kandidacijskim listama bude uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca sukladno odredbama članka čl.15. st.1. Zakona o ravnopravnosti spolova. Osim toga, uoči održavanja parlamentarnih izbora 2011. Pravobraniteljica je uputila i pisanu preporuku istog sadržaja svim registriranim političkim strankama u Republici Hrvatskoj, preporuka je upućena na 116 adresa.

U Izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2013. godinu Pravobraniteljica je, između ostalog, dala i preporuku u vezi političke participacije muškaraca i žena: „Političke stranke trebaju ustrajno raditi na osnaživanju i poticanju žena na aktivniju participaciju u političkom djelovanju unutar samih stranaka kako bi se to odrazilo i na ravnopravnu zastupljenost u vrhu hijerarhije političkog odlučivanja čime bi se žene potaknulo i na preuzimanje društvenih uloga od jednake važnosti u političkom i javnom životu. To posebno valja naglasiti kako poštivanje načela ravnopravnosti spolova i vođenje računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca u području političke participacije u konačnici ne bi bilo samo deklarativne prirode, već da ima praktičnu svrhu.

 

Iz medija:

Deklarativna ženska kvota, Forum tjedni magazin, 18.4.2014.

Ravnopravnost spolova: Manji udio žena na listama, manji broj nositeljica lista, Objektiv, 8.4.2014.

Pravobraniteljica: Manji udio žena na listama, manji broj nositeljica lista, Novi list, 8.4.2014.

Pravobraniteljica: Stranke su na listama za EU izbore zanemarile žene, Slobodna Dalmacija, 8.4.2014.

Pravobraniteljica: Manji udio žena na listama, manji broj nositeljica lista, Politika plus, 8.4.2014.

Pravobraniteljica Ljubičić: Smanjio se udio žena na listama za Europski parlament, Index.hr, 8.4.2014.

Toliko o ravnopravnosti: SDP i HNS imaju manjak žena na listi, Tportal, 8.4.2014.