sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala intervju za Radio Zabok o položaju žena na tržištu rada i drugim temama vezanima za ravnopravnost spolova

cropped-logo2Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za Radio Zabok kojim se obuhvatilo različita područja rada kojima se bavi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Intervju će biti emitiran sutra u okviru emisije o diskriminaciji i ravnopravnosti spolova te nasilju među ljudima pod nazivom „Različiti, a ravnopravni“, koja se emitira svake srijede u 17:30 sati na frekvenciji Radio Zaboka (87.8 MHz).

Pravobraniteljica je u intervjuu govorila općenito o anti-diskriminacijskom sustavu u Republici Hrvatskoj te o svojoj ulozi u njemu. Istaknula je prepreke na tržištu rada s kojima se susreću žene u vidu dobne diskriminacije i diskriminacije temeljem majčinstva i trudnoće te roditeljske skrbi. Žene Pravobraniteljici upućuju gotovo 2/3 pritužbi što se tržišta rada tiče, a oko 45% od toga odnosi se na spolno uznemiravanje. Žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu u pravilu su isključivo žene. U području političke participacije žene nisu dovoljno zastupljene s obzirom da u Hrvatskom saboru žene danas čine 24%. Žene su također žrtve obiteljskog nasilja u više od 70% slučajeva na nacionalnoj razini. Pravobraniteljica je objasnila i razloge nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca te ukratko predstavila EU Progress-projekt Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja“ i rezultate istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u okviru projekta koji su pokazali da je trenutna zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama u vodećim trgovačkim društvima 24%.