sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Poziv svima koji sudjeluju u (pred)izbornoj kampanji

Logo faceSloboda izražavanja je neizostavni dio demokratskog društva. Međutim, budući da tijekom (pred)izbornih kampanja svjedočimo zaoštrenoj retorici političkog govora i izjava u svrhu privlačenja pažnje javnosti i medija, u nekim slučajevima u političkom nadmetanju koristi se diskreditiranje kandidata ili kandidatkinja drugih stranaka, a kada se radi o političarkama, diskreditacija se često temelji na stereotipima vezanima uz spol ili na izravnom seksizmu, što nije u skladu s načelima ravnopravnosti spolova.

Stoga, kao i pred svake izbore do sada, još jednom pozivam sve predstavnike i predstavnice svih političkih stranka, sve kandidate i kandidatkinje i sve one koji/e će sudjelovati u (pred)izbornoj kampanji za zastupnike/ce u Hrvatskom saboru da svoje izjave ne temelje na rodno uvjetovanim predrasudama i stereotipima na osnovu spola, bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije te da ne koriste seksizam, odnosno vrijeđanje i omalovažavanje osoba temeljem spola.

Ponavljam da su javne osobe svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama neprekidno pred očima javnosti te da nerijetko drugima daju primjer i/ili opravdanje za jednako ponašanje ili oponašanje, što postaje problematično kada se radi o diskriminatornim izjavama u javnom prostoru. Zbog svog položaja, moći i utjecaja javne osobe postavljaju standarde javne komunikacije te stoga snose i veću odgovornost za ono što javno govore i rade pa ih pozivam da tijekom (pred)izborne kampanje vode računa o porukama koje šalju.

S druge strane, dobrodošlo je uvođenje tema vezanih uz ravnopravnost spolova u javne rasprave i politička nadmetanja što je do sada bilo vrlo rijetko.

Potaknuta raspravom koja se u Hrvatskom saboru povela vezano uz Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spollova za 2015. godinu, Pravobraniteljica smatra korisnim istaknuti kako je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova neovisno tijelo te kao takvo ima obvezu bit neutralna u odnosu na partikularne političke interese. U svrhu poštivanja političke neutralnosti i nepristranosti, Pravobraniteljica potiče političke stranke i nestranačke kandidate/inje da se suzdrže od pokušaja uključivanja institucije u političku (pred)izbornu kampanju u svoju korist. Kako bi osigurala političku neutralnost i neovisnost, Pravobraniteljica će i tijekom ovog (pred)izbornog razdoblja nastaviti s dosadašnjom praksom prema kojoj se tijekom službenog razdoblja (pred)izborne kampanje neće miješati u izborna nadmetanja političkih suparnika u kojima jedni, drugi ili treći koriste načelo ravnopravnosti spolova i anti-diskriminacijska jamstva kako bi promicali svoja politička stajališta i kandidate. Kao i u ranijim izbornim ciklusima, tijekom službenog razdoblja izborne kampanje koje kreće sa službenom objavom izbornih lista, Pravobraniteljica će pomno pratiti nastupe sudionika i sudionica te će sa sveobuhvatnom analizom političke kampanje i ocjenom pojedinih nastupa tijekom kampanje izaći po završetku izbora, javnom objavom na Internet stranicama i u Izvješću o radu za 2016. godinu.