sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje vezano za pritužbe na članak u Glasu Koncila

Logo faceVezano za pritužbe građana/ki i Hrvatske narodne stranke na članak objavljen u Glasu Koncila pod nazivom "Marijina poslušnost i žene danas" (kolumna "teološki osvrt", autor Ivica Raguž) u kojem se razlaže problematika odnosa između žene i muškarca iz perspektive nauka Katoličke crkve, Pravobraniteljica naglašava sljedeće.

Naime, člankom 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08 i 112/12) propisani su iznimni slučajevi u kojima se stavljanje u nepovoljniji položaj temeljem bilo koje diskriminacijske osnove, pa tako i temeljem spola, ne smatra diskriminacijom. Tako je u čl.9.st.2.al.5. Zakona propisano da se djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve odnosno vjerske zajednice upisane u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj koje bi se moglo okarakterizirati kao diskriminacija, ne smatra diskriminacijom ukoliko ono proizlazi iz vjerske doktrine ili uvjerenja u okviru sustava vrijednosti te crkve odnosno vjerske zajednice.

Stoga, slijedom navedenoga, a s obzirom da je sporni članak objavljen u Glasu Koncila, glasilu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj, Pravobraniteljica nema temelja za postupanje u ovom slučaju. Međutim, vrijednosni sud o kojem se radi podložan je ocjeni javnosti, a posebice članova/ica navedene vjerske zajednice.