sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Spolni stereotipi u udžbeniku za glazbenu kulturu

Nova06092016Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Novu TV i RTL stereotipne ilustracije u udžbeniku za glazbenu kulturu za 1. razred osnovne škole „Moja glazba 1“ (izdavač Alfa d.d.), na koje su reagirali i mnogi roditelji kao na neprimjereno prikazivanje s jedne strane žene kao naglašeno seksualizirane osobe, a s druge strane majke kao smjerne i krotke osobe u pregači i papučama.

 

mamicaizena

Pravobraniteljica je naglasila da smo kao institucija koja se bavi ravnopravnošću spolova vrlo osjetljivi kada se radi o korištenju spolnih stereotipa ili diskriminatorne prakse u odgojno-obrazovnom sustavu.

U posljednjih nekoliko mjeseci, upravo zbog korištenja spolnih stereotipa u obrazovnim materijalima, reagirali smo prema MZOS-u na udžbenik i radnu bilježnicu „Smileys 2“ (također izdavača Alfa d.d.) za engleski jezik u 2. razredu osnovne škole te prema Mozaik knjizi d.o.o. na dječji časopis „Prvi izbor“.

U posljednjih nekoliko godina uočen je napredak budući da i javnost i mediji sve češće reagiraju na rodne stereotipe te promptno  ukazuju na primjere moguće diskriminacije temeljem spola i seksizme.