sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Gostovanje pravobraniteljice na TV N1

N1TV2622017Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji Točka na tjedan, N1 Televizije. Komentirala je da su se djela obiteljskog nasilja iz prekršajne sfere preselila u kazneno područje te ponovo upozorila na preblagi sustav kažnjavanja i za prekršajna i  kaznena djela iz područja obiteljskog nasilja. Napomenula je da se često krše zaštitne mjere, primjerice zabrana približavanja. Zaštitne mjere su usmjerene prema počinitelju i umjesto da fokus bude na počinitelju, policija u fokus stavlja žrtvu, a za kršenje te mjere se očekuje zatjecanje počinitelja u zabranjenom pristupu, što je rijetko moguće.

Pravobraniteljica je istaknula i da je u slučaju ubojstva Kristine Krupljan, kao i u drugim slučajevima femicida, zatražila kompletno izvješće od policije i Državnog odvjetništva - jesu li postupali ranije ili imali prijavu od žrtve ili Centra za socijalnu skrb, kako bismo utvrdili je li se ova tragedija mogla prevenirati. Takve slučajeve analiziramo na vlastitu inicijativu, nažalost post festum.

Ukazala je na medijsko izvještavanje i neprimjereno korištenje informacija o privatnom životu žrtve.

Pravobraniteljica smatra da treba unaprijediti sustav kažnjavanja - od prijave do zaštite žrtve i svjedoka. Istanbulska konvencija jasno kaže da kazna mora biti odvraćajuća za počinjenje novog ili sličnog kaznenog djela.

N1 TV, 26.2.2017.