sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica gostovala na Nova TV u posebnoj emisiji posvećenoj rezultatima izbora

novatv22052017 2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je prije samog zatvaranja birališta u specijalnoj emisiji Nova TV posvećenoj lokalnim izborima. Pravobraniteljica je navela nekoliko podataka vezanih uz poštivanje spolne kvote na kandidacijskim listama: od ukupno 47.601 kandidiranih, 41,7% su žene. Prema objavljenim podacima DIP-a, od ukupno 2.666 kandidacijskih lista za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine), na njih 374 (14%) nije poštivana kvota. Najgore po tom pitanju stoje Splitsko-dalmatinska (25%), Zadarska (25%), Šibensko-kninska (24%) i Dubrovačko-neretvanska županija (24%), a uvjerljivo najbolje Bjelovarsko-bilogorska županija (2%). Od 374 lista bez kvote, na njih 347 (93%) radi se o podzastupljenosti žena, a na njih 27 (7%) o podzastupljenosti muškaraca. Udio od 14% lista bez kvote na ovim izborima nešto je bolji nego što je bio na prethodnim izborima (parlamentarnim 2015. i 2016.) – 2015. kvota nije poštivana na 33/166 lista (20%), a 2016. na 54/177 lista (31%).

Smanjenju navedenog postotka zasigurno je pridonijelo stupanje na snagu neupitne obveze poštivanja spolne kvote i prijetnja prekršajnom odredbom.

Žene su značajno podzastupljene kao nositeljice kandidacijskih lista - tek ih je 15% na prvom mjestu kandidacijskih lista za općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine. Zastupljenost žena među kandidatima/kinjama za čelnike/ce jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave bila je 15%, dok su gotovo dvostruko više, s 29%, zastupljene kao zamjenice kandidata/kinja.

Pravobraniteljica je komentirala i stupanje na snagu prekršajnih odredbi za one predlagatelje čije liste nisu poštovale spolnu kvotu. Prema podacima DIP-a, od 374 kandidacijske liste bez kvote, 286 se odnosi na općinska vijeća, 75 na gradska vijeća, a 13 na županijske skupštine. U slučaju da sudovi prekršajnu odredbu tumače na način da se predlagatelje kažnjava za svaku listu pojedinačno u punom iznosu koji piše u Zakonu, to bi značilo da bi predlagatelji kandidacijskih lista ukupno mogli biti kažnjeni s 9,240,000 kn, dakle blizu 10 milijuna kuna.

Prekršajna odredba na proteklim izborima se nije primjenjivala. Ovi izbori će biti prvi na kojima ne postoje nikakve zapreke za primjenu prekršajnih sankcija. One su se trebale provoditi i ranije, međutim do toga nije došlo do zbog razilaženja relevantnih institucija u tumačenju članka 21.a Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor – s jedne strane USRH-a, DIP-a i PRS, a s druge strane DORH-a, koji je zaključio kako ne nalazi zakonsku osnovu za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja kandidacijskih lista. Budući da su ovo treći lokalni izbori od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova, jasno je da Zakon više ne ostavlja nikakve dvojbe niti mogućnost drugačijeg tumačenja koje bi predlagatelje kandidacijskih lista oslobađalo obveze poštivanja načela ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja lista. Na ovu temu je Pravobraniteljica inicirala sastanak s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske na kojem će raspraviti detalje oko provedbe prekršajnih sankcija.

Prema podacima iz 2013. iz publikacija Europskog parlamenta i Interparlamentarne unije, od 60 zemalja svijeta koje imaju uvedene spolne kvote u izborno zakonodavstvo, njih 34 ima uvedeno odbacivanje kandidacijske liste u slučaju neispunjavanja kvote, dok samo njih 8 predviđa novčane sankcije. Tako da možemo zaključiti da je zapravo više prihvaćena praksa označavanja lista nepravovaljanima, nego što je prisutno novčano kažnjavanje predlagatelja lista. Interparlamentarna unija govori o mjeri odbacivanja lista kao o najučinkovitijoj za povećanje zastupljenosti žena u nacionalnim parlamentima. Ona je na snazi u Poljskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Belgiji, Španjolskoj, pojedinim regijama u Italiji, u Francuskoj na lokalnoj razini. S druge strane, novčane kazne imaju: Portugal, Francuska na nacionalnoj razini, Albanija, Irska. Europski parlament ističe iskustvo Francuske koje pokazuje slabu učinkovitost novčanih kazni na nacionalnoj razini, budući da najveće političke stranke, ujedno i financijski najmoćnije, radije plaćaju novčane kazne nego da se pridržavaju kvote. To u konačnici negativno utječe na broj žena koje se kandidiraju i posljedično izabiru, budući da se iz najvećih stranaka bira najveći broj zastupnika/ca.

U ovoj kampanji bilo je dosad najmanje pritužbi na seksističke izjave javnih osoba,  nismo zaprimili niti jednu, što govori o sve većoj osviještenosti o načelu ravnopravnsti spolova koji proizlazi iz ustavnih i zakonskih odredbi, kao i o prekršajnim sankcijama vezano za povredu istog.

Link OVDJE (2. po redu video na video traci)