sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica za Jutarnji list o ravnopravnosti spolova u policiji

policajke2017Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je za Jutarnji list položaj žena u policiji. Napomenula je da u RH u policiji ima oko 18% žena, a da je postotak policijskih službenica u razvijenijim demokracijama negdje oko 25%, s tim da što se ide više na hijerarhijskoj ljestvici to ih je manje. Policija je uvijek bila, i ne samo kod nas, dominantno muška (kao što su to i vojska, službe spašavanja, vatrogastvo, zaštitarstvo, zrakoplovstvo i pomorstvo), međutim, svjedoci smo da žene ulaze u sva nekada "muška" zanimanja te da se posljedično mijenja i percepcija, a zakonodavstvo i propisi se prilagođavaju novonastaloj situaciji. 

Do sada su se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova pritužile policajke zbog neravnopravnosti pri napredovanju, zatim temeljem trudnoće i materinstva te zbog uznemiravanja temeljem spola.

Mali broj pritužbi (desetak) nije pravi odraz stanja, ali, ako i u drugim područjima, žene se uglavnom boje prijaviti spolno uznemiravanje ili diskriminaciju temeljem spola zbog straha od osude kolega ili nadređenih ili čak i eventualnog gubitka posla. Pravobraniteljica je spomenula i suradnju s MUP-om i Policijskom akademijom te iskazanu volju tih institucija da educiraju svoje djelatnike/ce, da se uključe u kampanje osvještavanja te da provode istraživanja poput "Istraživanja o samoprocjeni rodne osjetljivosti policijske prakse u RH". čiji su rezultati predstavljeni 8. ožujka ove godine.

Attachments:
Download this file (Jutarnji list, 21.10.2017.pdf)Jutarnji list, 21.10.2017.pdf[ ]2291 Kb