sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNO PRIOPĆENJE PRAVOBRANITELJICE

vezano za reagiranja na povlačenje prijave za obiteljsko nasilje supruge požeško-slavonskog župana, gospođe Mare Tomašević

logoprsmaliNakon što je objavljena vijest da je supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gospođa Mara Tomašević odlučila povući tužbu zbog nasilja u obitelji, koju je krajem prošle godine podnijela protiv svog supruga, u javnosti su osvanula reagiranja javnih osoba (ministra zdravstva, ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, psihijatra Vladimira Grudena i dr.) te brojnih građana i građanki na društvenim mrežama i ispod Internet portala, a koja uključuju razne interpretacije, čuđenja zbog takvog postupka pa čak i okrivljavanja žrtve. Stoga je izuzetno važno još jednom naglasiti da žrtve nasilja u obitelji ne snose krivnju za nasilje koje je nad njima izvršeno te da je za nasilje uvijek kriv i odgovoran nasilnik. Pri tome je sasvim svejedno jesu li nasilnik i žrtva u bračnoj, izvanbračnoj ili partnerskoj, sadašnjoj ili bivšoj vezi. Nasilje nikada nije njihova privatna stvar i ne rješava se unutar veze jer se ne radi o „običnoj“ razmirici, svađi ljubavnika ili nepodudaranju mišljenja koje se može riješiti komunikacijom ili dogovorom.

 

Već desetljećima se ulažu napori na nacionalnoj i globalnoj razini kako bi se osvijestilo da nasilje u obitelji nije privatna stvar, nešto što se događa unutar četiri zida i u što se nitko izvana nema pravo miješati, već društveni problem koji smo kao društvo obavezni rješavati i zbog čega se uporno radi na poboljšanjima zakonodavnog i provedbenog sustava. Već godinama u svojim godišnjim izvješćima o radu koja predajemo Hrvatskom saboru, a temeljem pritužbi građana i građanki koje primamo, upozoravamo na propuste u postupanju institucija u slučajevima nasilja u obitelji i dajemo prijedloge i preporuke za poboljšanja.

Stoga i ovom prilikom, još jednom pozivamo sve javne osobe, koje zbog svojih funkcija i/ili stalne izloženosti svojih izjava i postupaka javnosti imaju posebnu društvenu odgovornost, da vode računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije javnosti o žrtvama nasilja u obitelji.

Prigodom obilježavanja međunarodnog ili nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dana žena ili održavanja kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama ističemo kako smo se opredijelili za nultu točku tolerancije prema nasilju. Stoga ne smijemo dozvoliti da takve izjave ostanu prigodničarske i rezervirane za protokolarna obraćanja javnosti, već da u svakoj prilici, a pogotovo u ovakvim konkretnim slučajevima jasno damo do znanja da je neprihvatljivo prebacivanje krivnje ili odgovornosti na žrtvu, propitivanje njezinih motiva bez uvida u njezino psiho-fizičko stanje i životnu situaciju, svrstavanje nasilja u obitelji u bračne odnose ili dovođenje u vezu s ljubavlju. Pojedinačna i društvena osuda nasilja može i mora imati uvijek istu poruku: za svako nasilje, pa tako i nasilje u obitelji krivnju i odgovornost uvijek snosi nasilnik.

Objavljeno:

HRT vijesti, 12.1.2018.

Index.hr, 12.1.2018.

T-portal, 12.1.2018.

Dnevnik.hr, 12.1.2018.

Direktno.hr, 12.1.2018.

Novi list, 12.1.2018.

N1TV, 12.1.2018.

HINA, 12.1.2018.

Nacional, 12.1.2018.

Vijesti.hr (RTL), 12.1.2018.

Jutarnji list, 12.1.2018.

ŠibenikIN, 12.1.2018.

Monitor, 12.1.2018. 

Glas Slavonije, 12.1.2018.

Republika.eu, 12.1.2018.

In-portal, 15.1.2018.

Civilno društvo.hr, 12.1.2018.