sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Intervju pravobraniteljice za Radio Istra

radioistraPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju za emisiju „Život žene“ Radio Istre u kojem se osvrnula  na statistiku primljenih pritužbi građana i građanki po osnovama iz nadležnosti, po oblicima diskriminacije i po područjima na koja se odnose. S područja Istarske županije bilo ih je manje od 3%, od kojih se broj pritužbi podjednako odnosio na nasilje u obitelji i partnerskim vezama (od toga su najviše zaštitu tražile žene) kao i na područje rada i zapošljavanja, roditeljske skrbi, medija i zdravstvene zaštite.

Pravobraniteljica je detaljnije predstavila problematiku nasilja u obitelji i nasilja prema ženama od strane bliskih im muškaraca te naglasila da femicid u Hrvatskoj ima udio od 25-30% svih ubojstava. Upravo zbog toga treći EU projekt kojeg je nositeljica, pod nazivom „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ bavi se ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida.

U nastavku intervjua, Pravobraniteljica se osvrnula i na obrazovni sustav te ratifikaciju Istanbulske konvencije, a komentirala je i položaj žena u sportu te predstavila aktivnosti i rezultate nedavno završenog 2. EU projekta kojem je bila nositeljica pod nazivom „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“.