sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava za Slobodnu Dalmaciju povodom popisa najopasnijih zemalja za žene

SlobodnaDSlobodna Dalmacija objavila je komentar pravobraniteljice Višnje Ljubičić povodom objave popisa najopasnijih zemalja svijeta za žene, koji je sastavljen prema mišljenju 550 stručnjaka i stručnjakinja iz cijeloga svijeta. Pravobraniteljica je komentirala situaciju u Hrvatskoj te navela kako je najbolnija točka što se sigurnosti žena tiče još uvijek nasilje prema ženama, bilo da se radi o seksualnom nasilju ili nasilju u obitelji. U posljednje dvije godine, 2016.-2017., u Hrvatskoj je zabilježen najveći broj ubojstava žena - ubijeno je ukupno 38 žena, od čega 33 od strane njima bliskih osoba, što predstavlja 40% svih ubijenih žena u bliskim odnosima u posljednjih pet godina.

U 2017., prema zajedničkim statistikama Pravobraniteljice i MUP-a, ubijeno je ukupno 18 žena, a od toga 15 od strane njima bliskih muškaraca, muških članova obitelji ili intimnih partnera.Podaci iz 2017. godine govore da od ukupnog broja počinitelja kaznenog djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 1.880 (92%), a žena 166 (8%). Među počiniteljima kaznenih djela protiv spolnih sloboda (Spolni odnošaj bez pristanka, Silovanje, i Spolno uznemiravanje) 100% je muškaraca počinitelja i niti jedna žena. Što se tiče kaznenog djela iz čl.179.a „Nasilje u obitelji“, ukupno je počinjeno 554 ovih kaznenih djela (u 2016. - 330) na štetu 464 žene (u 2016. - 279 žena) i 90 muškaraca (u 2016. - 51 muškarca), a od strane 89 muškarca počinitelja i 4 žene počiniteljice. Prema podacima MUP-a, od 2012.-2017., u Hrvatskoj su 90 žena ubili njihovi supruzi/partneri/bivši supruzi ili bliske osobe. Femicid u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava, što je uistinu zabrinjavajući postotak.

Pravobraniteljica također nastoji dati svoj doprinos rješavanju ovog problema pa smo osmislili i provodimo novi EU projekt „Izgradnja efikasnijeg sustava zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Također smo osnovali i Promatračko tijelo za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje - Femicide Watch za Republiku Hrvatsku. Navedena Radna skupina za nadgledanje femicida uključuje vođenje detaljne rodne statistike, praćenje i analizu individualnih slučajeva i situacija koje su dovele do ubojstava žena radi uočavanja ključnih propusta relevantnih nadležnih tijela, a u cilju unaprjeđenja zakonodavnog okvira i prakse, prevencije nasilja i zaštite žrtava.

Na portalu http://poll2018.trust.org/ objavljen je popis prvih 10 zemalja. Na prvom mjestu nalazi se Indija, ali je i SAD zauzeo visoko 10. mjesto. Procjena se odnosila na prava žena i sigurnosne rizike u području: zdravstva, diskriminacije, kulture i tradicije, seksualnog i drugih oblika nasilja nad ženama kao i trgovanja ljudima.

Attachments:
Download this file (Slobodna Dalmacija, 29.6.2018.pdf)Slobodna Dalmacija, 29.6.2018.pdf[ ]1613 Kb