sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje povodom izjava gradonačelnika Grada Zagreba upućenih ministrici znanosti i obrazovanja

logoprsmaliJAVNO PRIOPĆENJE
povodom aktualnih izjava gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića
o ministrici znanosti i obrazovanja, prof.dr.sc. Blaženki Divjak

Vezano za izjave gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, kojima je putem medija javno neprimjereno komentirao prof.dr.sc. Blaženku Divjak, ministricu znanosti i obrazovanja, te poziva ministrice da se temeljem toga očituje institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, želim naglasiti sljedeće:

Posljednjih sedam godina sam više od 50 puta javno upozoravala (priopćenjima, izjavama za medije, izvješćima, u javnim nastupima) na neprimjerenu komunikaciju javnih osoba u javnom prostoru koja često sadrži seksističke primjedbe ili spolne stereotipe. Priopćenjima i izjavama za medije pozivala sam političare i političarke svih stranaka te sve javne osobe da vode računa o tome da su svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama neprekidno pred očima javnosti i da rade posao kojim, između ostalog, uspostavljaju i standarde ponašanja i komunikacije te predstavljaju primjer drugima. O odgovornosti javnih osoba u promicanju ravnopravnosti spolova i obvezi ne korištenja seksizama govorila sam za javnost u sklopu brojnih aktivnosti vezanih uz područje političke participacije, obrazovanja, medija, reproduktivnih prava.

 

Na konkretne seksizme u izjavama konkretnih javnih osoba ukazala sam 20 puta neovisno o tome je li se radilo o ministrima ili ministricama, gradonačelnicima, državnim tajnicama, liječnicima, ravnateljima domova zdravlja, sveučilišnim profesorima, vjerskim poglavarima.

Nebrojeno puta sam podsjećala da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila Preporuku 1555 (2002) kojom su Vlade zemalja članica, među kojima je i Republika Hrvatska, pozvane da u zakonodavstvo uvedu koncept seksizma te da ga osude jednako kao i rasizam, što dovoljno govori o poimanju seksizma kao prepreke u ostvarivanju pune ravnopravnosti spolova koja je prepoznata kao jedna od temeljnih sastavnica svakog demokratskog društva.


Sukladno navedenom, i ovom prilikom ponovo upozoravam na neprimjerenost vrijeđanja javnih osoba u javnom prostoru temeljem bilo koje osnove, a pogotovo omalovažavanje temeljem spola. Ne ulazeći u razloge razmimoilaženja u stavovima političkih oponenata, jer to nije u mojoj nadležnosti, smatram da se javne osobe moraju služiti argumentacijom temeljenom na činjenicama te da u nedostatku iste ne smiju pribjegavati uvredama osobe s čijim se načinom rada ne slažu. Stoga je svako argumentirano obrazlaganje vlastitih stavova dobrodošlo i dio demokratskog načina komuniciranja, dok je omalovažavanje drugih osoba u stilu „ona jadna ništa ne razumije“ ili etiketiranje poput „gospođa ministarka“, neprihvatljiv način komunikacije. Javne osobe moraju biti svjesne da svojim načinom obraćanja jednih drugima u javnom prostoru daju primjer drugima, pogotovo mladim osobama. Jednako tako i gradonačelnik Grada Zagreba mora biti svjestan, kao što sam već nekoliko puta javno ukazala na njegov način komuniciranja u javnosti, da njegova opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama.

Istovremeno, želim naglasiti da se protiv seksizma ne bori samo reagiranjem na svaki pojedini slučaj, već ukazivanjem na trendove i zalaganjem za promjenu neprihvatljive prakse što Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kontinuirano radi, ali što rijetko dobiva medijsku pozornost. Stoga ponavljam da svi društveni dionici snose odgovornost za izrečeni seksizam i neprimjerenu komunikaciju te da ta odgovornost uključuje i javnu osudu seksizma i/ili neprimjerenog načina izražavanja, uvreda ili omalovažavanja, od strane članova i članica vlastite stranke ili drugih stranaka, a na što ukazujem već godinama pogotovo prije svakih izbora, javnim priopćenjima i direktnim dopisima svim strankama.

Višnja Ljubičić, dipl.iur.
pravobraniteljica za ravnopravnost spolova