sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica komentirala za portal Netokracija nastup go-go plesačica na IT konferenciji

ITkonfPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za regionalni portal Netokracija koji je posvećen digitalnom poslovanju (i startupima), marketingu i kulturi nastup go-go plesačica u zabavnom dijelu koji je organiziran u okviru IT konferencije JavaCRO, u organizaciji HrOUG-a, Hrvatske udruge Oracle korisnika, i HUJAK-a, Hrvatske udruge Java korisnika, a koja je održana u Umagu od 12. do 14. svibnja. U sklopu konferencije sudionici su nosili majice s natpisom „I tata bi, sine“.  Pravobraniteljica je u komentaru naglasila da IT konferencija nije noćni klub koji osoba dobrovoljno odabire posjetiti te samim svojim ulaskom odabire i sadržaj koji se na takvom mjestu nudi i na koji je osoba spremna. U konkretnom slučaju radilo se o konferenciji na kojoj su se sastali stručnjaci i stručnjakinje (ma kako malobrojne) radi razmjene svojih znanja i u svrhu unaprjeđenja svog posla i općenito IT područja. Organizatori konferencije smatrali su ipak primjerenim „razveseliti“ pretežno muške sudionike IT konferencije stereotipno „muškim“ zabavnim sadržajem ne uzimajući u obzir činjenicu da su se na konferenciji nalazile i žene IT stručnjakinje.

 

Odnos prema ženama, ženskom tijelu i seksualnosti kao objektu privlačenja muške pažnje te sadržaja za razonodu muškaraca je diskriminatoran temeljem spola jer se na isti način ne koristi muškarce, muško tijelo ili seksualnost. Dovođenje go-go plesačica u navedeni kontekst poslalo je jasnu poruku o tome kome je namijenjena zabava i kakva. Što se majica s natpisom „I tata bi sine“, neovisno o tome što su se na majici nalazila tri reda koja su glasila: 1. „Tata i ja bi na…“, 2. logotip JavaCro konferencije i 3. „I tata bi sine“ i time se zapravo odnosila na odlazak na konferenciju, cijeli dizajn isključio je ženske sudionice konferencije, kao da ih nema, a ukoliko su muški sudionici nosili te majice prilikom održavanja plesne zabave s go-go plesačicam, jasna je i seksualna konotacija koja je plesačice pretvorila u seksualne objekte. Pogotovo za one koji znaju scenu iz filma u kojem je konkretna rečenica i izrečena. Time je samo odaslana jasna poruka o tome da je IT „muški“ teritorij, što je naravno diskriminatorno temeljem spola.

IT sektor je sektor u kojem su žene još uvijek znatno podzastupljeni spol, a među preprekama većem sudjelovanju žena u tom sektoru su pored ostalog i snažni rodni stereotipi i podjela na „ženske“ i „muške“ poslove, mit o IT-u kao muškom sektoru rezerviranom za osobenjake bez privatnog života, mit o IT-u kao previše tehničkom sektoru za žene (stereotip da žene ne znaju tehnički misliti ne uzimajući u obzir činjenicu da je podzastupljenost žena koje upisuju i diplomiraju u tehničkim područjima zapravo posljedica društvenih očekivanja i rodne podjele uloga, a ne njihove nesposobnosti ili neinteresa za tehnička i IT područja), nedostatak vidljivosti ženskih uzora u IT-u te nedostatak razvijene mreže mentorica.

Do veće zastupljenosti žena u IT industriji neće doći bez uklanjanja spolnih stereotipa iz obrazovnih i medijskih sadržaja. Neophodno je mijenjati društvenu svijest edukacijom, odgojem, promocijom uzora, razbijanjem tradicionalnih rodnih stereotipa općenito i u samom IT sektoru. Važno je imati na umu da se ne rađamo s rodnim stereotipima, već da ih, kao i predrasude, stječemo odgojem u domu i šire u društvu u kojem se krećemo ili kulturi u kojoj živimo. Stoga ih odgojem možemo i suzbijati. Neophodno je poticati i ohrabrivati djevojčice da, kao i dječaci, istražuju, da budu znatiželjne, da budu odvažne, da vode, da razvijaju svoje vještine, da se oslanjaju na svoja znanja i sposobnosti, da znaju da mogu.
Prestati koristiti fraze kojima se žene opisuju kao „nježniji spol“ i „slabiji spol“. Slobodno možemo zaključiti da spolni stereotipi počivaju na mitovima i da ih stoga treba razbijati. Naravno, radi se o „razbijanju“ kroz edukaciju, promociju ravnopravnosti spolova, podršku i razvijanje vještina i sposobnosti i dječaka i djevojčica.

Svatko u svom području može učiniti nešto da na takav način razbije mitove da neki posao nije za djevojčice ili nije za dječake i tako suzbije spolne stereotipe. Od organizatora ovakvih IT konferencija, najmanje što se može tražiti je da razmisle prije nego svojim sudionicima i sudionicama ponude sadržaje koji će jedne od njih dovesti u neravnopravan i neugodan položaj temeljem spola.

Članak na portalu Netokracija.hr, 3.6. i 1.7.2019.