sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje pravobraniteljice povodom seksističke izjave gradonačelnika Rijeke

logoprsmaliGradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, je tijekom rasprave s vijećnicom HDZ-a, Ivonom Milinović, pribjegao seksističkoj primjedbi kojom je vijećnicu omalovažio temeljem spola: „Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje!“ Ne zauzimajući strane u konkretnoj temi rasprave između gradonačelnika i vijećnice, zbog korištenja seksizma u javnom prostoru dužna sam ukazati na to da ovakve seksističke primjedbe nisu u skladu s ustavnim načelom ravnopravnosti spolova. Podsjećam da je u ožujku ove godine Odbor ministara Vijeća Europe usvojio Preporuku o prevenciji i suzbijanju seksizma (dalje Preporuka) (Recommendation CM/Rec(2019)1) kojom se, pored ostalog, seksizam definira kao manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, što dovodi do diskriminacije i sprječava napredovanje žena. Preporuka naglašava da su žene na položajima moći ili vlasti, uključujući javne osobe, posebne mete seksizma jer se smatra da su odstupile od društvenih rodnih normi koje isključuju žene iz javnih prostora ili s položaja autoriteta. Jezik i komunikacija su bitne komponente ravnopravnosti spolova, ističe se u Preporuci.

 

Neprihvatljivo je da se u nedostatku argumenata o temi o kojoj se raspravlja pribjegava seksističkom omalovažavanju žena te da se neslaganje s njihovim stavovima dovodi u vezu s izgledom ili načinom oblačenja koji ni na koji način nisu povezani s kvalitetom ili argumentacijom njihovih stavova u političkim ili bilo kojim drugim raspravama. Budući da se izgled žene dovodi u vezu s kvalitetom obavljanja njezinog posla, ili u ovom slučaju političkog djelovanja, a da to nije slučaj u usporedivoj situaciji kada se radi o neslaganju sa stavovima muškaraca, govorimo o diskriminatornom odnosu temeljem spola.

Pohvalno je što je u ovom slučaju seksizam gradonačelnika Rijeke zasluženo bio javno osuđen i od stranačkih kolega i kolegica napadnute vijećnice HDZ-a, kao i od članova i članica oporbene stranke SDP-a, budući da seksizam jest nadstranački problem.

Ponavljam da javne osobe moraju biti svjesne da svojim načinom obraćanja jednih drugima u javnom prostoru daju primjer drugima, pogotovo mladim osobama.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Višnja Ljubičić, dipl.iur.