sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Komentar slučaja diskriminacije temeljem spolne orijentacije od strane KUD Vesela Šokadija Gundinci

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Jutarnji list slučaj diskriminacije temeljem spolne orijentacije od strane KUD Vesela Šokadija Gundinci. Pritužitelj se obratio Pravobraniteljici navodeći da je njemu i njegovom istospolnom partneru onemogućeno sudjelovanje na probama pjevačke skupine umjetničkog društva. O poduzetim koracima u slučaju, Pravobraniteljica je obavijestila javnost http://www.prs.hr/index.php/odluke-prs/prema-osnovi-diskriminacije/seksualna-orijentacija/2638-postupanje-po-prituzbi-na-diskriminaciju-temeljem-spolne-orijentacije. Pravobraniteljica je od Ministarstva uprave zatražila provođenje nadzora nad radom udruge „KUD Vesela Šokadija Gundinci“, a zbog nepostupanja u skladu sa upozorenjem i preporukom koje sam im je prethodno uputila.

S tim u vezi, zaprimila je dopis Ministarstva uprave u kojem se navodi kako je, sukladno odredbama čl. 43. i čl. 46. Zakona o udrugama te sukladno odredbi čl.18. st.1. Zakona o općem upravnom postupku (NN, broj 47/09), njezin dopis (uz dostavljene priloge) proslijeđen na nadležno postupanje Uredu državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji (Služba za opću upravu) te Ministarstvu financija (Sektor za financijski i proračunski nadzor). Međutim, povratnu informaciju od navedenih tijela, a vezano uz poduzete mjere i radnje u konkretnom slučaju, do danas nije zaprimila.

Institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova žurno je postupala u konkretnom slučaju te provela antidiskriminacijski ispitni postupak. KUD-u Vesela Šokadija  Gundinci Pravobraniteljica je ukazala kako je razvidno da nisu poduzete radnje koje bi išle u prilog nastojanju da se pritužitelj zaštiti od ničime opravdanih pokušaja da se njemu i njegovom partneru uskrati pristup djelovanju pjevačke skupine, a koji pokušaji su očigledno motivirani diskriminirajućim i neprijateljskim stavovima s obzirom na spolnu orijentaciju. Također je ukazala na to da je pritužitelj bio žrtva vrijeđanja temeljem svoje spolne orijentacije od strane drugog člana pjevačke skupine; da je bio izložen postupanju kojim je uzrokovan strah, neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje; da mu je izravno i neizravno poručeno da je nepoželjan u pjevačkoj skupini; da ga se neopravdano isključivalo iz aktivnosti KUD Vesela Šokadija; da mu ni na koji način nije bila pružena zaštita od takvog postupanja unutar same organizacije od strane njezinog čelništva koje nije poduzelo radnje kojima bi nastojalo osigurati njegov slobodan pristup aktivnostima društva.

Pravobraniteljica je KUD Vesela šokadija upozorila da je pritužitelj doveden u nepovoljniji položaj temeljem svoje spolne orijentacije, odnosno da je KUD Vesela Šokadija Gundinci počinio izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije. Istodobno je KUD-u Vesela Šokadija Gundinci preporučila da poduzme odgovarajuće radnje kojima bi se ispravilo dosadašnje diskriminirajuće postupanje prema pritužitelju i njegovo isključivanje iz KUD-a Vesela Šokadija te da pridonese osiguranju okruženja u kojem pritužitelj može djelovati oslobođen od straha, neprijateljstva, ponižavanja i uvreda zbog svoje spolne orijentacije.

Zahtjev Pravobraniteljice za provođenjem inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju predstavlja završnu fazu antidiskriminacijskog ispitnog postupka kojeg provodi Pravobraniteljica, a sukladno njezinim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova. Međutim, bez obzira na navedeno, Pravobraniteljica će svakako nastaviti pratiti ovu problematiku kroz svoj daljnji rad i aktivnosti (kao što je to činila i do sada) te posebice o navedenom izvještavati Hrvatski sabor u svojim godišnjim izvješćima o radu.

Neovisno od postupanja Pravobraniteljice, u konkretnom slučaju pritužitelj može pravnu zaštitu ostvariti i u sudskom antidiskriminacijskom postupku (sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova i Zakonu o suzbijanju diskriminacije). Naime konačnu odluku o tome je li u konkretnom slučaju počinjena diskriminacija ovlašten je donijeti jedino i isključivo nadležni sud, nakon provedenog postupka.

Iz medija:

Jutarnji list, 22.8.2019.

T-portal, 22.8.2019.

Telegram, 22.8.2019.

Net.hr, 22.8.2019.

theworldsnews.net, 22.8.2019.

Sbplus.hr, Slavonski Brod, 23.8.2019.

Attachments:
Download this file (24sata_23_8_2019.pdf)24sata_23_8_2019.pdf[ ]693 Kb