sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica za Jutarnji list o slučajevima u kojima su policijski službenici počinitelji obiteljskog nasilja

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Jutarnji list slučajeve obiteljskog nasilja u kojima je počinitelj policajac, a vezano za slučaj u Osijeku u kojem je policajac verbalno i fizički napao svoju suprugu te joj potom u dvorištu prijetio da će je ubiti držeći u ruci privatni pištolj koji je legalno posjedovao. Navela je kako je u svom dosadašnjem radu postupala po pritužbama na obiteljsko nasilje u kojem je počinitelj bio policijski službenik, pri čemu su u svim slučajevima počinitelji bili muškarci. U srpnju ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o policiji kojima je konačno uvažena preporuka Pravobraniteljice da se policijski službenici koji su počinitelji nasilja u obitelji udalje iz službe. Pravobraniteljica pozdravlja takve izmjene, no ističe i da bi se na istom tragu trebalo mijenjati relevantno zakonodavstvo kako bi se iz službe udaljavali i oni obiteljski nasilnici koji su počinili djelo klasificirano kao prekršajno.

 

Protiv službenih osoba koje počine navedena djela vodi se disciplinski postupak. MUP je taj problem prepoznao već neko vrijeme, a što je rezultiralo i nedavnim izmjenama Zakona o policiji (Narodne novine, br. 66/2019. od 10.7.2019.) u kojem je konačno uvažena preporuka Pravobraniteljice vezano uz obiteljsko nasilje koje čine policijski službenici na štetu svojih obitelji.

Stoga je sada u čl. 112.st.1. Zakona o policiji propisano slijedeće:
»Ministar ili nadležni rukovoditelj rješenjem će udaljiti iz službe policijskog službenika protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teže povrede službene dužnosti zbog djela s obilježjima korupcije ili protiv kojeg je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nasilja u obitelji.«.

Pravobraniteljica pozdravlja ove izmjene te naglašava kako bi na istom tragu bilo potrebno izmijeniti sve relevantno zakonodavstvo, a kako bi se iz službe mogli udaljavali i obiteljski nasilnici koji čine prekršajna djela obiteljskog nasilja te, također, da bi obiteljsko nasilje, bilo ono prekršajne ili kaznene prirode, trebalo predstavljati i prepreku za zapošljavanje u bilo kojem sektoru državne uprave, središnje ili lokalne.

U odnosu na Ministarstvo obrane (MORH), Pravobraniteljica ukazuje kako je prije dvije godine potpisala sporazum kojim je predviđena edukacija službenika/ica MORH-a vezano uz, između ostaloga, i predmetnu problematiku, upravo sa ciljem senzibilizacije službenika/ica za obiteljsko nasilje kao oblik rodno uvjetovanog nasilja i diskriminacije žena.

Jutarnji list, 11.9.2019.