sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Zdravstvena skrb za rodilje za vrijeme epidemije COVID-19 - inicijativa Pravobraniteljice

ROD 2Zbog uočenih različitih stručnih stajališta oko primjene carskog reza pri porodu u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije koronavirusa, Pravobraniteljica je reagirala prema Ministarstvu zdravstva. Skrb za trudnice u okolnostima epidemije koronavirusa problematika je koja zahtjeva pridavanje posebne pažnje. U skladu s time, Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora (HDGO) izdalo je S2K smjernice za postupanje kod sumnje ili kliničkih znakova koronavirusne infekcije u trudnoći (16. 3. 2020.). U Smjernicama se navodi da se, pri postupanju kod sumnje ili kliničkih znakova koronavirusne infekcije u trudnoći, prednost treba davati vaginalnom porođaju s indukcijom i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke. 

Takva smjernica je u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije (13. 3. 2020.) kojom se ukazuje da pristup porodu treba biti individualiziran na temelju opstetričkih indikacija i izbora žene, te da bi se u skladu s time carski rez trebao primjenjivati samo u slučaju kada je medicinski opravdan. U stručnom članku "Infekcija novim koronavirusom (COVID-19) u trudnoći i dojenju" (14. 3. 2020., prim. dr. sc. Viktorija Erdeljić Turk, dr. med., KBC Zagreb), navodi se da se porod carskim rezom u trudnica s COVID-19 ne preporuča u odsutnosti drugih specifičnih indikacija od strane majke ili djeteta.

Međutim, iz izjava pojedinih odgovornih zdravstvenih djelatnika proizlazi da se pri porodu u zdravstvenim ustanovama primjenjuje isključivo postupak carskog reza, čak i u slučaju žena koje nisu pozitivne na koronavirus, ali ih se zbog žurnosti poroda ne stigne testirati (Večernji list 6. 4. 2020.). U medijima su se pojavile informacije da je carski rez najprihvatljivije rješenje za porod ako postoji sumnja na koronavirus. Na te tvrdnje reagirala je udruga RODA, nakon čega je portal 24sata povukao članak od 17. 3. 2020. "Carski rez je sigurniji za bebe - tako je manji rizik od korone". Ista udruga je Ministarstvu zdravstva uputila dopis (7. 4. 2020.) u kojem je ukazala na praksu i preporuke drugih zemalja Europe, iz kojih proizlazi da se zaraza ili sumnja na zarazu same po sebi ne trebaju smatrati indikacijom za carski rez, već da se pri donošenju odluke o postupku u prvom redu treba voditi opstetričkim nalazima.

S obzirom na pojedine proturječne informacije o stručnim standardima koji se imaju primjenjivati pri pružanju zdravstvene skrbi rodiljama pri porodu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, Pravobraniteljica je Ministarstvu zdravstva dala preporuku (9. 4. 2020.) da javno razjasni kakvu praksu je uputno primjenjivati u zdravstvenim ustanovama te da rodilištima po potrebi izda naputak za postupanje, pri čemu medicinska praksa treba odražavati znanstveno utemeljene i stručno prihvaćene smjernice u porodničarstvu koje se primjenjuju za vrijeme epidemije virusa COVID-19.

Ministarstvo zdravstva žurno je reagiralo i obavijestilo Pravobraniteljicu da je 14. travnja 2020. svim bolničkim zdravstvenim ustanovama sa rodilištima u Republici Hrvatskoj uputilo preporuke Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

U međuvremenu, Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović pozvala je države članice da osiguraju da kriza izazvana koronavirusom ne uzrokuje nazadovanje u području ženskog reproduktivnog zdravlja i prava, i to u pogledu zdravstvene skrbi za rodilje te pristupa prekidu trudnoće i kontracepciji.

Zabrinutost za zdravstvenu skrb za trudnice i djecu izrazio je i UNICEF, pozvavši vlade i zdravstvene radnike da osiguraju optimalnu kvalitetu zdravstvenih usluga u trenutnim okolnostima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na svojim mrežnim stranicama objavila detaljne upute za postupanje prema rodiljama u zdravstvenim ustanovama.