sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava za portal Srednja.hr na temu diskriminacije djevojčica u području obrazovanja

Srednja.hr malaNastavno na upit portala Srednja.hr, Pravobraniteljica je dala izjavu na temu diskriminacije djevojčica u području obrazovanja.

S diskriminacijom se žene počinju suočavati od najranije dobi, prvo u obitelji, a zatim u društvu. Premda je diskriminacija u sustavu obrazovanja dobrim dijelom strukturalne prirode (što je vidljivo iz nesklada spolne zastupljenosti u odgojno-obrazovnim ustanovama), također ima slučajeva izravne diskriminacije temeljem spola.

Najveća odgovornost je na učiteljima i nastavnicima koji provode najviše vremena u doticaju s učenicima/ama kroz nastavni proces. Unatoč tome što posjeduju osnovne pedagoške kompetencije, nerijetko su žrtve naučenih i generacijama prenošenih pogrešnih obrazaca ponašanja koji nisu u skladu s načelom ravnopravnosti spolova, zbog čega nenamjerno promiču rodne stereotipe i na taj način generiraju diskriminaciju. U svojoj izjavi Pravobraniteljica je navela primjere takvih postupanja.

Pored navedenoga, također je problematizirala i druge izazove u području obrazovanja u odnosu na načelo ravnopravnosti spolova. Izjava Pravobraniteljice u cijelosti je prenesena u članku: „Moderna diskriminacija djevojčica i žena: Kako nas diskriminacija prati od osnovne škole pa do fakulteta“.