sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje pravobraniteljice povodom parlamentarnih izbora 2020. - poziv strankama i medijima da ne koriste seksizam

izbori2020Kao i prije svakih izbora, tako i prije izbora zastupnika i zastupnica u Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja 2020., pozivam sve stranke, kandidate i kandidatkinje i ostale sudionike/ce izborne kampanje da vode računa o načinu na koji će komunicirati s javnošću i kandidatima kandidatkinjama drugih stranaka. Ponovo ukazujem na činjenicu da su političari i političarke javne osobe koje svojim djelovanjem postavljaju standarde javnog komuniciranja te svojim ponašanjem i izražavanjem daju primjer drugima. Stoga naglašavam njihovu veću društvenu odgovornost kada se radi o neprihvatljivom promicanju rodnih stereotipa, seksizma ili bilo koje druge vrste diskriminirajućih poruka temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije.

Poput političara/ki, veću odgovornost snose i mediji koji su dužni izbjegavati seksističko, odnosno diskriminacijsko izvještavanje i/ili naslove kojima se, između ostalog, u prvi plan stavljaju privatne i intimne informacije (ili fotografije) kandidata i kandidatkinja, koje ni na koji način nisu povezane s njihovim političkim djelovanjem ili programom niti su od javnog interesa.

Sukladno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08 i 69/17), zabranjeno je javno predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način. U skladu s time, nisu dozvoljeni pokušaji diskreditiranja političkih konkurenata koristeći uvredljive, omalovažavajuće ili ponižavajuće kvalifikacije druge osobe s obzirom na spol, bračni status, obiteljski status ili spolnu orijentaciju.

Podsjećam da na važnost odgovornog komuniciranja od strane svih sudionika javne rasprave za vrijeme trajanja predizbornih kampanja u državama članicama ukazala je i Europska mreža tijela za jednakost (EQUINET) u Preporukama za suzbijanje diskriminacije i govora mržnje u predizbornim kampanjama. EQUINET podsjeća da sloboda izražavanja nije apsolutna i da oblici izražavanja koji šire, potiču, promiču i opravdavaju nesnošljivost po bilo kojoj diskriminacijskoj osnovi nisu prihvatljivi niti dozvoljeni u javnom diskursu.

I u Preporuci CM/Rec(2019)1 Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju seksizma, usvojenoj od strane Odbora ministara, ukazuje na to da su žene na položajima moći ili vlasti, uključujući javne osobe, posebne mete seksizma jer se smatra da su odstupile od društvenih rodnih normi koje isključuju žene iz javnih prostora ili s položaja autoriteta. U Preporuci se navodi i da se žene koje rade u javnom sektoru, uključujući one izabrane ili članove tijela koje donose odluke, na svim razinama, često se suočavaju s izazovima u pogledu svog dostojanstva, legitimnosti i autoriteta zbog seksizma i seksističkog ponašanja.

Zbog svega navedenog, ponovo pozivam sve stranke, kandidate i kandidatkinje i ostale sudionike/ce izborne kampanje, kao i medije, da vode računa o razini komunikacije i izjava koje ni na koji način ne bi smjele vrijeđati i omalovažavati kandidate i kandidatkinje bilo koje stranke temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije. U slučaju da pojedinci/ke pribjegnu i takvom načinu političke borbe sa suparničkim kandidatima/tkinjama, pozivam i stranku kojoj dotični kandidat/kinja pripada, ali i sve druge stranke da osude takav način komunikacije neovisno o kojem se kandidatu/kinji radi.

Pravobraniteljica će u okviru odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova iz pozicije neovisnog i samostalnog tijela pratiti izbornu kampanju. U skladu s obvezom da djeluje na nepristran način, tijekom izbornog procesa Pravobraniteljica neće istupati s upozorenjima i preporukama prema bilo kojoj stranci ili pojedincu/ki, ali će po završetku izbora, kao i do sada, napraviti analizu izborne kampanje iz aspekta poštivanja načela ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Višnja Ljubičić, dipl.iur.