sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o političkoj participaciji

HRRadioDUPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju Radio Dubrovniku vezano za predstojeće parlamentarne izbore. Naime, Pravobraniteljica u okviru svojih ovlasti propisanih Zakonom o ravnopravnosti spolova prati provedbu i rezultate svih političkih izbora u Hrvatskoj, i to dva ključna aspekta: praćenje medija i istupa javnih osoba kako bismo detektirali eventualne primjere seksizma i praćenje promjena u spolnoj zastupljenosti na izborima. Monitoriramo način na koji mediji pišu o političarkama i općenito o ravnopravnosti spolova u politici, a posebnu pozornost obraćamo na javne istupe svih aktera uključenih u izborni proces.

Retorika se uoči izbora u javnom prostoru redovito zaoštrava te se pritom ponekad zaboravlja na načela uljudne, dostojanstvene i socijalno prihvatljive komunikacije. Tako se zna pribjeći seksizmu s ciljem pokušaja omalovažavanja i diskreditiranja političkih konkurentica. Stoga je Pravobraniteljica već 27. svibnja 2020. izdala javno priopćenje kojim je pozvala stranke i medije da ne koriste seksizam u izbornoj kampanji.

Drugi aspekt koji pratimo odnosi se na zastupljenost žena i muškaraca među kandidatima i izabranim zastupnicima. Unatoč tome što je od donošenja prvog Zakona o ravnopravnosti spolova prošlo gotovo 17 godina, žene su i dalje osjetno podzastupljen spol na svim razinama političke participacije. Štoviše, na posljednjim parlamentarnim izborima 2016. godine, u Hrvatski sabor je izabran najmanji udio žena (13%) od uvođenja sustava parlamentarne demokracije (2000.). Usporedbe radi, trenutni prosjek na razini Europske unije je 29% žena u nacionalnim parlamentima. Spolna kvota propisana je izbornim zakonodavstvima 60-ak zemalja svijeta, a minimalna propisana zastupljenost jednog spola, odnosno izborna kvota kreće se između 30% i 50%. Veći dio zemalja za sankciju predviđa odbacivanje kandidacijskih lista, a manji dio predviđa novčane sankcije za predlagatelje. S tim u vezi Pravobraniteljica je 2.6.2020. izdala javno priopćenje kojim je pozvala predlagatelje kandidacijskih lista na poštivanje izborne kvote.