sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Sudjelovanje Pravobraniteljice u raspravi o nasilju prema ženama u sklopu 14. Festivala tolerancije

Festival tolerancijeU okviru 14. izdanja Festivala tolerancije-JFF Zagreb održan je Tolerance Talk pod nazivom „Mrak iza zatvorenih vrata" u kojem su sudjelovale Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja iz organizacije „Ženska soba“ i Ivana Paradžiković, urednica Nova TV, uz moderiranje rasprave od strane  dr. sc. Irene Radej Miličić, Sveučilište Sjever.

Rasprava u okviru Tolerance talk-a bila je posvećena pravima žena nad kojima su počinjeni različiti oblici nasilja, uključujući i silovanja, odnosno pravima žena koje su izložene različitim oblicima sekundarne viktimizacije, posebni naglasak stavljen je na zlostavljanje unutar obitelji i okolnosti koje takvom kontekstu pridonose.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić osvrnula se na odgovornost pojedinaca i društva u cjelini za nasilje nad ženama, ukazavši na dominantan udio muškaraca u strukturi počinitelja te odgovornost institucija u odnosu na suzbijanje nasilja. Komentirajući učinke Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija), istaknula je da, nažalost, postoje poteškoće u provedbi jer je načelo ravnopravnosti spolova koje Konvencija promiče podvedeno pod ideologiju, dok su glavne supstance Konvencije prevencija nasilja prema ženama, uređenje kaznenopravnog okvira na nacionalnoj razini te prava žrtava. Iako su napravljeni određeni pomaci, Pravobraniteljica je istaknula da još nije postignut standard koji nameće Konvencija, prije svega iz razloga što hrvatski zakonodavac nije u krug bliskih osoba na koje se primjenjuju propisi vezani uz obiteljsko nasilje uvrstio partnere na način kako je to zamišljeno Konvencijom, pa je partnersko nasilje ostalo izvan okvira uređenja suzbijanja obiteljskog nasilja.

Zaključno, Pravobraniteljica je naglasila da je ideja ravnopravnosti spolova koncept koji teži za stvaranjem jednakih mogućnosti muškaraca i žena na svim područjima društvenog djelovanja te da institucija Pravobraniteljice ulaže velike napore kako bi uklonila predrasude i diskriminaciju, spriječila odlazak žena s tržišta rada, afirmirala ulogu očeva u odgoju djece i općenito stvorila jednake šanse za oba spola, međutim, država ne može sama postići taj cilj, već je nužan angažman svih segmenata društva, a naročito lokalnih zajednica.

Iz medija:

Žene i mediji, 2.7.2020.

Tolerance talk - najava (Zgkult.eu, 29. 6. 2020.)
Tolerance talk - najava (Relaxino.com, 29. 6. 2020.)