sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje povodom pritužbi na omalovažavanje političarki u javnom prostoru

Logo facePravobraniteljica je zaprimila brojne pritužbe potaknute on-line peticijom na dva recentna slučaja omalovažavanja političarki u javnom prostoru: verbalni eksces gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela prema vijećnici Ivoni Milinović na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke (15. srpnja 2020.) i verbalni eksces Krešimira Macana prema Karolini Vidović Krišto u HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ i u kasnijim medijskim izjavama (20. i 21. srpnja 2020.).

Pravobraniteljica ovim putem podsjeća na potrebu njegovanja dostojanstvenog načina komunikacije u javnom prostoru, pri čemu je važno paziti da oštra verbalna retorika ne prijeđe granicu neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja na osobnoj razini. Kao što Pravobraniteljica kontinuirano naglašava kroz brojne slične slučajeve do sada, javne osobe imaju viši prag odgovornosti od drugih građanki i građana jer svojim ponašanjem daju primjer drugima i kao poznate ličnosti utječu na formiranje javnog mnijenja. Premda je među političkim oponentima često uvriježena zaoštrena komunikacija, s naglaskom na kritiku i pokušaje omalovažavanja, primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci.

S obzirom na navedeno, uzimajući u obzir općenito nepovoljan položaj žena u politici gdje su osjetno podzastupljen spol (što su pokazali i rezultati recentnih parlamentarnih izbora), kao i činjenicu da su žene osjetno podzastupljene u javnom prostoru u ulogama sugovornica, analitičarki i gošća u medijskim emisijama, Pravobraniteljica oštro osuđuje navedenu neprimjerenu komunikaciju prema gradskoj vijećnici i saborskoj zastupnici te apelira na sve dionike na političkoj sceni i u medijskom prostoru da se prema svojim neistomišljenicima/ama i oponentima/ama odnose s većom dozom uvažavanja, izbjegavajući vulgarizme, etiketiranja i kvalifikacije koje označavaju uvredu na osobnoj razini i rodnoj osnovi.

Iz medija:
Žene i mediji, 22.7.2020.