sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Reakcija na seksizam u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ (HRT)

Logo faceSlijedom brojnih zaprimljenih pritužbi na izjavu voditelja u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ (24.7.2020.), Pravobraniteljica je Hrvatskoj radioteleviziji uputila upozorenje i preporuku. Voditelj Davor Meštrović je prilikom predstavljanja novog video spota glazbenice Mie Negovetić za pjesmu „Pusti“ izjavio: „Uživajmo u Miinim hlačicama, hvala ti i vidimo se.“

U studiju je gostovao glazbeni urednik Hrvatskog radija Dinko Komadina koji je predstavljao novitete na domaćoj glazbenoj sceni uz isječke iz video spotova. Posljednji video spot koji je predstavio bio je spomenuti spot 17-godišnje Mie Negovetić, sniman u ljetnom ugođaju Rovinja, a jedini komentar tog spota od strane voditelja i voditeljice (Davor Meštrović i Zlata Muck Sušec) bila je spomenuta rečenica.

Nakon što je izvršila uvid u snimku emisije, Pravobraniteljica je Hrvatskoj radioteleviziji uputila upozorenje i preporuku (28.7.2020.), ukazavši na relevantan zakonski okvir prema kojem seksizam u medijima nije dopušten. Pravobraniteljica je utvrdila da izjava voditelja predstavlja seksizam, odnosno oblik diskriminacije temeljem spola. Prilikom predstavljanja glazbenog spota maloljetne Mie Negovetić, od strane voditelja nije komentiran sadržaj spota (glazba, kamera, ambijent i sl.), već jedino odjevni predmet glazbenice. Sugerirajući da treba „uživati u Miinim hlačicama“, naglasak je stavljen na seksualizaciju žene, odnosno na njezino svođenje na seksualni objekt. Takva praksa, nažalost, nije posve neuobičajena kada je riječ o medijskom prikazu žena, čije se uloge nerijetko seksualiziraju, dok se u usporednoj situaciji muškarci ne susreću s istim kvalifikacijama koje u osnovi predstavljaju ponižavanje i povredu osobnog dostojanstva. O poznatim ženskim osobama u medijima nerijetko se izvještava trivijalizirajuće s fokusom na njihov izgled i oblačenje, umjesto informiranog izvještavanja o njihovom djelovanju, ulozi u zajednici ili stavovima i mišljenjima. Spomenutim komentarom voditelja pridonosi se pomicanju pažnje sa promocije glazbenog uratka na promociju ženske seksualnosti, što je neprihvatljivo u kontekstu obveza medija da ne promiču bilo koje oblike diskriminirajućih prikaza žena ili muškaraca. Takvu praksu nužno je izbjegavati kako se ne bi umanjivao značaj djelovanja žena u različitim područjima javnog i privatnog života (u ovom slučaju u području glazbe). Pravobraniteljica je HRT-u preporučila da voditelju emisije skrene pažnju na navedeno kako se slične izjave u budućnosti ne bi ponavljale.

Ubrzo nakon upućivanja dopisa, Pravobraniteljica je zaprimila ispriku voditelja Davora Meštrovića, dok je HRT na medijske upite izdao javno priopćenje u kojem priznaje nesmotrenost i upućuje ispriku javnosti, Miji Negovetić i njezinoj obitelji, što se svakako može smatrati pozitivnom reakcijom kojom se pridonosi nastojanjima da se takve pogreške ne ponavljaju.

Međutim, u reakciji HRT-a ponovo se nažalost apostrofira upravo ono na što je ukazala Pravobraniteljica – izgled glazbenice: „Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije "Dobro jutro Hrvatska" Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji…

Sve dok se vrijednost žene u medijskom prostoru bude svodila u prvom redu na njezin izgled, umjesto na njezine sposobnosti, talente i postignuća u okviru zanimanja kojim se bavi, nećemo moći računati na postizanje ravnopravnosti spolova. To je odgovornost ne samo HRT-a, već svih medija koji djeluju po istim principima.

Iz medija:


- "Meštrović komentarom na račun Mije Negovetić digao prašinu, reagirao HRT, ali i Mijin otac" (Jutarnji list, 28.7.2020.)

"Što je sve pogrešno u sramotnom komentaru TV voditelja o maloljetnoj pjevačici Miji Negovetić" (Jutarnji list, 30.7.2020.)

- HND, 31.7.2020.

- Glas Istre, 30.7.2020.

- torpedo.media, 30.7.2020.

- Žene i mediji, 29.7.2020.