sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava pravobraniteljice za Jutarnji list povodom prvog istospolnog para udomitelja djece

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu Jutarnjem listu povodom prvog slučaja u kojem je istospolni par uspjeli dobio status udomitelja, a nadležni Centar za socijalnu skrb kod njih udomio dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Pozdravila je odluku nadležnog Centra za socijalnu skrb da im dodijeli željeni status udomitelja i izrazila zadovoljstvo da je sustav konačno ispoštovao sve propise, kao i odluku Ustavnog suda, odnosno da je uklonjena diskriminatorna praksa s obzirom na seksualnu orijentaciju podnositelja zahtjeva za status udomitelja. Pravobraniteljica je od samog sam početka ukazivala na neravnopravan položaj u koji su dovedeni homoseksualni parovi te se zalagala da istospolni parovi moraju moći imati pravo ulaska u proceduru za dobivanje udomiteljskog statusa baš kao i heteroseksualni parovi. Pravni sustav je profunkcionirao i zakonski okvir je jednako primijenjen na sve obiteljske zajednice.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu N1 TV vezano za slučaj prvog udomljavanja djece od strane istospolnih partnera. Navela je kako očekuje da će sada i drugim istospolnim parovima biti omogućeno udomljavanje. Što se tiče posvajanja istaknula je da tu postoji velika Prepreka jer u RH ne postoji odredba koja bi osobama istospolne orijentacije koje su sklopile životno partnerstvo omogućavala posvojenje dok prema Obiteljskom Zakonu postoji mogućnost posvojenja za samce (što bi teoretski obuhvaćalo i osobe istospolne orijentacije). Stoga su osobe istospolne orijentacije koje su u stabilnoj vezi, odnosno registriranom životnom partnerstvu, isključene iz mogućnosti ostvarivanja posvajanja djece.

Izjava pravobraniteljice emitirana je u središnjoj informativnoj emisiji N1TV, 7.9.2020. u 18:00 sati. Snimka je dostupna ovdje >>

 

 

Attachments:
Download this file (Jutarnji_7_9_2020.pdf)Jutarnji_7_9_2020.pdf[ ]911 Kb