sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom vrijeđanja novinarke od strane Željka Keruma

logoprsmaliPonovo svjedočimo neprimjerenom, vulgarnom i seksističkom verbalnom napadu muške javne osobe (Željka Keruma) na novinarku (Emu Branici). Potpuno je jasno da su psovke i vulgarnosti, kojima se bivši gradonačelnik i bivši saborski zastupnik poslužio u komunikaciji s novinarkom, imale i rodni predznak, odnosno da su svjesno od strane Željka Keruma bile utemeljene na spolu novinarke. Naime, iako bi u usporednoj situaciji Željko Kerum možda na jednak neprimjeren način vrijeđao i novinara, sigurno ga ne bi nazvao „štracom“, pejorativnim izrazom koji je vezan uz ženski spol. Ono što i ovaj slučaj ponovo pokazuje jest da su novinarke, kao žene, više na meti vrijeđanja od strane muških javnih osoba jer patrijarhalni društveni kontekst ih temeljem spola stavlja u poziciju lakših meta. Vrijeđanju novinarki temeljem spola pribjegavaju oni koji ne žele odgovarati na pitanja, jer budući da očito nemaju argumenata kojima bi obrazložili svoje stavove, pribjegavaju obrascu seksističkih uvreda kao obliku verbalnog nasilja kojim žele omalovažiti i zastrašiti novinarke.

Međutim, javnost sve češće osuđuje ovakav vid komunikacije kao neprihvatljiv. Pohvalno je što je promptno reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Kao što sam nebrojeno puta do sada upozoravala, javne osobe moraju biti svjesne da je dužnost novinara i novinarki da postavljaju pitanja u ime i u interesu javnosti te da je stoga neprihvatljivo vrijeđati ih i omalovažavati na radnom mjestu čemu, nažalost, sve češće svjedočimo usprkos osuda javnosti i priopćenja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Višnja Ljubičić, dipl.iur.
pravobraniteljica za ravnopravnost spolova