sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o obiteljskom nasilju na HR1

umreziprvogPovodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka 16 dana aktivizma, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je na prvom programu Hrvatskog radija. Govoreći o obiteljskom nasilju, pravobraniteljica je istaknula statističke podatke (70% počinitelja obiteljskog nasilja su muškarci), ali je napomenula i da je u jednoj županiji došlo do skoro izjednačenja počinitelja i počiniteljica (čak 49% su žene). Pravobraniteljica je govorila i o važnosti psihosocijalnog tretmana, odnosno istovremenog rada sa počiniteljima i osiguranja rada i egzistencije skloništa za žene žrtve nasilja.

Govorila je i o značajnoj ulozi ženskih udruga civilnog društva koje su doprinijele vidljivosti problema i čiji je rad bio jedan od razloga zašto se pristupilo izradi zakonodavnog okvira koji regulira obiteljsko nasilje. Podsjetila je da Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji imamo već 10 godina, ali da još uvijek ne svjedočimo smanjenu obiteljskog nasilja. Navela je i iskustva iz edukacijskih programa koje je provela vezano za rodni aspekt rada policijskih službenika i službenica koji/e su prvi/e koji se susreću sa žrtvom i počiniteljem i samim time moraju biti senzibilizirani na koji način im pristupiti i kako žrtvi pružiti stručnu pomoć. Ono što je neprihvatljivo je da se i žrtva i počinitelj tretiraju na jednaki način, privode i prekršajno kažnjavaju.

Pravobraniteljica je spomenula i da smo se kao društvo odredili da je obiteljsko nasilje javna stvar, ali da pojedincima/kama još uvijek nedostaje empatije prema konkretnim slučajevima i još uvijek ih doživljavaju kao individualnu stvar. Činjenica je i da će ekonomska kriza i egzistencijalni rizici biti jedan od faktora koji se  može odraziti u povećanju broja slučajeva obiteljskog nasilja. Stoga je neophodna prevencija i edukacija koja počinje  još u obrazovnom sustavu, radu s djecom, izbacivanju stereotipa i predrasuda iz udžbenika,  pa preko medijskih sadržaja i načina na koji se prikazuju žene i muškarci, a što se onda reflektira i u privatnoj sferi.

Link na emisiju >>

Emisija je emitirana i na 4. programu Hrvatske televizije, 25.11.2013. (emisija HRA: U mreži prvog)