sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Stajalište pravobraniteljice o Nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova kao nezavisno tijelo zaduženo za promicanje spolne ravnopravnosti, uključujući i ravnopravnost građana i građanki bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, podržava nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu kao značajan iskorak prema ostvarivanju društvene jednakost građana i građanki istospolne orijentacije.

Pravobraniteljica je dosljedno ukazivala na životnu nedostatnost postojećeg zakonodavnog okvira kojim se uređuje pravni status istospolnih zajednica, odnosno na njegovu pravnu neusklađenost s pravnim sustavom Europske konvencije za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda. U tom smislu Pravobraniteljica ukazuje na posljednju odluku Europskog suda za ljudska prava u predmetu Vallianatos protiv Grčke od 7. studenog 2013. godine kojom je Sud jasno potvrdio pravno stajalište da države članice Konvencije imaju obvezu zakonski urediti pravni status istospolnih zajednica koji mora biti izjednačen pravnom statusu zajamčenom heteroseksualnim obiteljskim zajednicama.

Istim stajalištem Pravobraniteljica se vodila kada je odlučila sudjelovati u radu radne skupine Ministarstva uprave kojoj je na raspolaganje stavila svoj stručni kapacitet.

S obzirom na navedeno, Pravobraniteljica nema značajnijih komentara na nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu i smatra kako je ovim Zakonom nužno poduzeti sve korake kako bi se građanima i građankama istospolne orijentacije u najmanju ruku čvrsto zajamčila formalna ravnopravnost.