sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje povodom pritužbe na "vic" o ženama žrtvama nasilja

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova prоvеlа je postupak temeljem pritužbe građanina vezano za vic o ženama žrtvama nasilja koji je predsjednik Gradskog vijeća Splita, Boris Ćurković, ispričao na sjednici 25.11.2013. Povod je bio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Pritužitelj je u prilogu dostavio nekoliko napisa iz medija koji potvrđuju taj događaj te naveo da je opći zaključak kako je pričanje viceva od strane predsjednika Gradskog vijeća bilo krajnje neprimjereno prema ženama.

Pravobraniteljica je zatražila od Gradskog vijeća Grada Splita te predsjednika Gradskog vijeća Grada Splita, Borisa Ćurkovića, pismeno očitovanje.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita, Boris Ćurković, dostavio je svoje pismeno očitovanje te u prilogu izvod iz tonskog zapisa 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita od 25.11.2013. godine.  

U svom očitovanju predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita naveo je da se nije radilo o jednom vicu već o anegdoti koju je čuo na sudskom hodniku dok je radio u odvjetništvu. To je jasno naglasio pred Gradskim vijećem nakon intervencije vijećnice M. Puljak. Odmah nakon zatraženog i danog objašnjenja se ispričao, dopuštajući da anegdota nije shvaćena na način na koji je on želio. Njegov cilj nije bio ispričati „vic o ženama – žrtvama obiteljskog nasilja“ već je želio na „duhovit način iskazati osudu na račun mušakaraca počinitelja nasilja u obitelji prema suprugama“. Radi se o aluziji s evidentnom dozom ironije na mačističko i krajnje neprihvatljivo razmišljanje određenog tipa muškaraca – obiteljskih nasilnika. Poanta je toga da nasilnik uopće ne shvaća što je pogrešno napravio jer je u pitanju „njegova“ žena.

Na koncu svog pismnenog očitovanja ističe da prilikom pričanja anegdote nije imao namjeru šaliti se na račun žena žrtava nasilja u obitelji, već naprotiv nasilnike izvrgnuti ruglu i time ih osuditi, te da mu je jako žao ako je bilo tko ispričanu anegdotu shvatio drugačije od onoga što mu je bila namjera.

Pravobraniteljica je razmotrila spomenuto očitovanje te izvod iz tonskog zapisa 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita od 25.11.2013. godine, te prihvatila obrazloženje g. Ćurkovića, smatrajući da je svjestan ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i da mu uistinu nije bila namjera vrijeđati žrtve nasilja.

Međutim, Pravobraniteljica upozorava da predstavnici/e tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, kao javne osobe moraju biti također svjesni svoje odgovornosti zbog utjecaja koji njihove izjave imaju na percepciju javnosti. Upravo zbog toga što dolaze od strane predstavnika/ca tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti u javnosti imaju ili mogu imati veliki utjecaj i mogu poslužiti kao argument prema kojem drugi mogu formirati svoje stavove ili na koje se mogu pozivati.

Štoviše, javne osobe koje su svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama neprekidno pred očima javnosti i koje rade posao kojim postavljaju i standarde ponašanja i javnog komuniciranja, snose i veću odgovornost za ono što govore i rade. Stoga su dužni voditi računa o tome što u javnosti govore, odnosno kakve posljedice njihova izjava može imati.

Zaključno, Pravobraniteljica vjeruje da nije bila namjera predsjednika Gradskog vijeća Grada Splita g. Ćurkovića da diskriminira žene – žrtve obiteljskog nasilja. Međutim, namjera nije presudna, već su važni učinci neke odluke, ponašanja ili izjave, u ovom konkretnom slučaju anegdote čiji učinci mogu biti diskriminirajući za žene-žrtve obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Višnja Ljubičić, dipl.iur.

 

Iz medija

Presedan: Gradsko vijeće Splita mora se očitovati pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Index.hr, 13.2.2014.

Boris Ćurković mora se pravdati zbog neumjesnog vica, Večernji list, 13.2.2014.

Split: Ćurković se mora očitovati zbog neprimjerenih viceva, Dalmacija news, 12.2.2014.