sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica pokrenula postupak po prijavi trudnica na postupanje MVEP-a

mvep-zgradaVezano za provođenje postupka iz nadležnosti, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Novi list koja se odnosi na pritužbe trudnica na postupanje MVEP-a. Pravobraniteljica je u izjavi navela da je zaprimila određeni broj pritužbi zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova u pogledu njihovog položaja za vrijeme trudnoće. No, kako se radi o pojedinačnim pritužbama temeljem kojih je pokrenut postupak utvrđivanja njihove utemeljenosti, nije u mogućnosti komentirati konkretne predmete dok postupak traje.

U ovom trenutku Pravobraniteljica utvrđuje konkretne činjenice uzimajući u obzir izjave i stajališta obiju strana. Pravobraniteljica je temeljem pritužbi obratila Ministarstvu i kroz razgovore o ovoj problematici predložila i konkretne korake. Po utvrđenju svih činjenica Pravobraniteljica će kao i do sada odlučiti o opravdanosti i donijeti odgovarajuće preporuke.

Istovremeno, s obzirom da Pravobraniteljica ima ovlast i pridonositi podizanju vidljivosti problematike vezane uz položaj trudnica u društvu. U tom smislu potrebno je naglasiti kako nepovoljno postupanje temeljem trudnoće predstavlja oblik diskriminacije na temelju spola. Pravobraniteljica dosljedno iznosi i odlučuje temeljem ovog stajališta koje u potpunosti odražava i praksu Suda Europske unije. Ono što slijedi iz konkretnog stajališta je da bilo kakvo postupanje poslodavaca koje bi na bilo koji način smanjilo opseg prava trudnica ili ugrozilo njihov radni status predstavlja spolnu diskriminaciju.

Iz medija:

Pravobraniteljica istražuje prijave trudnica na postupanje MVEP-a, Novi list, 15.2.2014.

MVEP diskriminira trudnice?, web Nezavisnih hrvatskih sindikata, 14.2.2014.