sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica za Radio 101 o položaju žena na tržištu rada

Radio101 2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Radio 101 vezano za položaj žena na tržištu rada. Ukazala je na činjenicu da žene čine većinu visokoobrazovanih osoba u RH (oko 60%), ali da su u zanemarivom broju zastupljene na pozicijama upravljanja i donošenja društveno i gospodarstveno važnih odluka. Iako iz na primjer, na pozicijama predsjednica upravnih odbora ima samo 9%, a nadzornih 11%, veći ih je postotak kada se radi o zamjenicama predsjednika odbora. Pravobraniteljica smatra da smo se kao društvo olako odrekli sposobnosti i znanja visokoobrazovanih žena, kao i ulaganja u njihovo obrazovanje.

Veliki problem na tržištu rada je i zapošljavanje prema ugovorima na određeno vrijeme – negdje oko 93% svih ugovora sklopljenih u posljednje vrijeme. U najvećem broju slučajeva radi se upravo o ženama. Ugovor na određeno vrijeme koji je zakon odredio kao iznimku, nekažnjeno se koristi kao pravilo pa postoje žene koje su prema takvom ugovoru radile i 15 godina.

Ono što se događa je da u slučaju da zatrudne i koriste rodiljni dopust, njihov se ugovor prekida pa se ponovo zaključuje kada im završi rodiljni dopust. Od poslodavaca koji koriste ugovore na određeno vrijeme, pravobraniteljica je spomenula HRT na koji se pritužuju zaposlenici/ce jer godinama rade na ugovor na određeno vrijeme, a ne obavljaju niti privremene niti povremene poslove zbog kojih bi to bilo opravdano. Na upozorenje pravobraniteljice ne dostavljaju nikakva očitovanja zbog čega su u većini slučajeva upravo žene zaposlene s takvim ugovorima.
 
Radio 101 emitirao je i audio verziju spota snimljenog u okviru Progress projekta koji Pravobraniteljica za
ravnopravnost spolova provodi u cilju osvješćivanja i promicanja potrebe za uravnoteženom zastupljenošću
žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima od ključnog značenja za ekonomsko
odlučivanje na hrvatskom tržištu rada.

Attachments:
Download this file (Radio 101 - 5 ozujka 2014.mp3)Radio 101 - 5 ozujka 2014.mp3[ ]2003 Kb