sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Panel rasprava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

OsijekMStrunjakUoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ženska udruga „IZVOR“ s Pravnim fakultetom Osijek, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Osijeka i Županijskim timom za prevenciju obiteljskog nasilja OBŽ organizirala je panel raspravu na temu provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svoj doprinos panel raspravi dale su Sanda Pašuld iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Osijeka, Tijana Vidaković iz Županijskog tima za prevenciju nasilja u obitelji, Karmela Martinović-Grčić iz Policijske uprave OBŽ, Sanja Vladović iz ureda Pravobraniteljice za djecu, Martina Strunjak iz institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Silvija Ručević s Filozofskog fakulteta Osijek, Ivana Sučić iz Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije – B.a.b.e te Mirjana Herceg i Nikolina Zec iz ženske udruge „IZVOR“.

 

Stručna suradnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Martina Strunjak tom je prilikom predstavila iskustva Pravobraniteljice u suzbijanju rodno-uvjetovanog nasilja. U svojem izlaganju suradnica Strunjak naglasila je da su žene većinom žrtve kako prekršajnih tako i kaznenih djela „Nasilje u obitelji“, da je tijekom 2017. godine ubijeno 18 žena, od čega je njih 15 ubijeno od strane bliskih osoba ili partnera te da je u porastu broj prijava kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama. Ukazala je i na najčešće propuste nadležnih tijela u postupanju povodom prijava nasilja uz preporuku za dosljednu primjenu politike nulte tolerancije prema nasilju nad ženama te se osvrnula na Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i njezin značaj za Republiku Hrvatsku.

U posebnom je fokusu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova osobito zabrinjavajuća pojava femicida koja je između ostalog i predmet aktualnog EU projekta naziva „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“. Ciljevi projekta su identificirati i analizirati „krhke karike“ sustava za borbu protiv nasilja nad ženama, provesti edukacije i treninge za policiju, sudove, državna odvjetništva i medije, izraditi Medijski kodeks te u konačnici osigurati pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja. Suradnica Strunjak pozvala je na kraju svojeg izlaganja sve panelistice kao i posjetitelje i posjetiteljice panela da rezultate projektnih analiza i istraživanja prate na stranici www.vawa.prs.hr.