sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Hrvatski sabor izglasao Obiteljski zakon

hsHrvatski sabor je danas (6. lipnja 2014.) većinom glasova zastupnika i zastupnica (79:15:3) izglasao Obiteljski zakon kojim se u Republici Hrvatskoj izvanbračne i bračne zajednice dovode u potpuno izjednačeni društveni položaj te se nepovoljno postupanje prema izvanbračnim zajednicama u pogledu pristupa osobnih, imovinskih i drugih prava zajamčenih bračnim zajednicama izričito određuje kao diskriminacija. Na ovaj način Obiteljski zakon je implementirao temeljno načelo jednake vrijednosti zajednica obiteljskog  života zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Odredbe kojima je učinjen ovaj značajan društveni iskorak, dio su članka 11. Obiteljskog zakona, koji glasi:

(1) Odredbe ovog Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine, a kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili ako je nastavljena sklapanjem braka.

(2) Izvanbračna zajednica koja ispunjava pretpostavke iz stavka 1. ovog članka stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovog Zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova.

(3) Nepovoljno postupanje prema izvanbračnim drugovima u pogledu pristupa koristima, povlasticama, ali i obvezama zajamčenim bračnim drugovima koje ne može biti opravdano objektivnim razlozima te koje nije nužno za ostvarenje istih predstavlja diskriminaciju temeljem obiteljskog statusa.

Podsjećamo da se Pravobraniteljica, obzirom na pritužbe građana i građanki, dosljedno kroz svoj rad zalagala za potpunu jednakost bračnih i izvanbračnih zajednica te je u nekoliko navrata predlagala promjene niza zakonskih rješenja kojima su izvanbračne zajednice u praksi (kroz tzv. financijske zakone) bile dovedene u nepovoljniji društveni položaj.

KONAČNI PRIJEDLOG OBITELJSKOG ZAKONA, drugo čitanje, P.Z.E. br. 544