sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Usvojen Zakon o životnom partnerstvu

ZivotnopartnerstvoSa 89 glasova „za“ Hrvatski sabor je 15. srpnja 2014. godine usvojio Zakon o životnom partnerstvu. Zakon životno partnerstvo definira kao zajednicu obiteljskog života dvije osobe istog spola. Usvajanje Zakona predstavlja jasni napredak u razvitku pravnih okvira koji reguliraju područja ravnopravnosti, jednakosti i temeljnih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Kao članica radne skupine za izradu Zakona, aktivno je i od samih početaka izrade nacrta zakonskog rješenja sudjelovala Institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Izraz je to proaktivne politke za koju se zalaže Pravobraniteljica, Višnja Ljubičić. 

Osim što se ovim Zakonom izjednačavaju prava LGBT osoba i njihovih obitelji, njime se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova. Naime, najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava. Pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstveno osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obvezu uzdržavanja partnera/ice. Jamči se sloboda kretanja te reguliraju pripadajuća prava na čitavom području Europske unije. Osigurava se ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo na plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje kao i mnoga druga prava.

Od sada su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život. Obiteljski život istospolnih parova, a od sada životnih partnera i partnerica, štiti Ustav Republike Hrvatske, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud Republike Hrvatske. Podsjećamo stoga na važnu poruku Ustavnoga suda, sažetu u mišljenju od 14. studenog 2013. godine u kojoj se, između ostaloga, vrlo jasno i nedvosmisleno kaže kako:

" …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Zakon o životnom partnestvu veliki je korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji.