sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Europska povelja o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini

observatorylogoVijeće europskih gradova i regija (CEMR), najveća organizaciji lokalnih i regionalnih vlasti u Europi sa članstvom preko 50 nacionalnih asocijacija gradova, općina i regija u 37 zemalja, pokrenulo je 2006. godine Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini (Povelja). Potpisivanjem ove Povelje, lokalne i regionalne uprave europskih zemalja javno se obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti i u svojim sredinama provoditi odredbe propisane Poveljom.

Svaka potpisnica Povelje priprema Akcijski plan kojim se određuju prioriteti, aktivnosti i sredstva za provedbu. Potpisnice su također obvazne povezati se sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji u cilju promocije najbolje prakse vezane za postizanje stvarne ravnopravnosti spolova.

Povelja je prevedena na 27 jezika i do danas ju je potpisalo 1400 jedinica lokalne i regionalne uprave u 29 zemalja. Budući da niti jedna jedinica lokalne i regionalne samouprave iz Republike Hrvatske nije potpisnica Povelje, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upućuje preporuku svim jedinicima da potpišu Povelju i izrade Akcijski plan.

Na web stranicama Observatory of the European Charter lokalne jedine mogu pronaći tekst Povelje, upute za potpisivanje, vodič za primjenu, upute korak-po-korak kako izraditi Akcijski plan te primjere dobre prakse drugih gradova i regija.

Tekst Povelje na engleskom s izbornikom na druge jezike

Primjeri Akcijskih planova i dobre prakse