sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Europski ženski lobi (EWL) dao potporu promjeni nacionalnog izbornog zakonodavstva po pitanju spolnih kvota

EWLDanas je otvorena 15. sjednica Hrvatskog sabora na čiji dnevni red su pod točkama 4.-8. Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Tim povodom Europski ženski lobi (EWL) je 05. studenoga 2014. izdao javno priopćenje kojim poziva Hrvatski sabor da na zakonodavnoj razini usvoji prijedloge za uvođenje političkih kvota za ravnopravnu zastupljenost oba spola na izbornim listama.

Također, EWL se pismom podrške obratio i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova u cilju sinergijskog djelovanja na izmjene izbornog zakona.

Europski ženski lobi (European Women's Lobby) je najveća ženska mreža u Europi i jedina koja ima pravo sudjelovanja u Europskom parlamentu. Tu organizaciju čine nacionalne, nevladine i profesionalne ženske mreže većine europskih država, a predstavnice Europski ženski lobija u Hrvatskoj su ujedno i članice Ženske mreže hrvatske. U svom javnom priopćenju Europski ženski lobi najavio je upućivanje amandmana Hrvatskom saboru u cilju promjene izbornog zakonodavstva.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova tim povodom je Europskom ženskom lobiju uputila pismo podrške za njihove aktivnosti u pogledu doprinosa inicijativama za promjenu izbornog zakonodavstva koje se tiče područja ravnopravnosti spolova kako bi pomak po pitanju ravnopravne participacije žena na razinama političkog odlučivanja konačno bio vidljiv u praksi.

Pravobraniteljica u svom radu redovito ukazuje na odredbe čl.15. Zakona o ravnopravnosti spolova koje obvezuju političke stranke na rodno osjetljivi pristup u pogledu ravnopravne zastupljenosti oba spola na izbornim listama. Političkim strankama je u više navrata izravno preporučila da poštuju načelo ravnopravnosti spolova i vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama te uoči provedbe redovitih izbora (npr. uoči posljednjih parlamentarnih i lokalnih izbora) predložila da pri izradi kandidacijskih lista koriste modele koje primjenjuju i druge zemlje članice Europske unije s ciljem postizanja uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima političkog odlučivanja: posebno tzv. par-nepar model prema kojem bi svaka druga osoba na listi bila suprotnog spola, a sve u cilju učinkovitog poštivanja načela ravnopravnosti spolova i osiguranja uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na kandidacijskim listama.

Obzirom na postojeću odredbu čl.15. Zakona o ravnopravnosti spolova o obvezi uvrštavanja 40% podzastupljenog spola, Pravobraniteljica smatra izuzetno značajnim korakom u smislu političke volje i odlučnosti za donošenjem konkretnih promjena s ciljem postizanja stvarne ravnopravnosti spolova u području političke participacije.

Više o ovoj temi možete pročitati na internetskim stranicama EWL-a i H-Alter-a.