sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izvješće State Departmenta o ljudskim pravima u Hrvatskoj za 2015.

humanrightsreport2015Američki State Department objavio je izvješće o ljudskim pravima za 2015. koje donosi pregled stanja ljudskih prava u 199 zemalja svijeta. U dijelu koje se odnosi na Republiku Hrvatsku, Izvješće  se, između ostalog, poziva i na podatke Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u područjima iz nadležnosti. U poglavlju 6. se zaključuje da je nasilje nad ženama i dalje problem te se navode podaci Pravobraniteljice vezano za činjenicu da u slučajevima nasilja u obitelji policija redovito privodi i zadržava na ispitivanju oba supružnika. Vezano za spolno uznemiravanje pozivaju se na zabrinutost koju Pravobraniteljica ponavlja vezano za žrtve spolnog uznemiravanja koje odustaju od prijava zbog straha od osvete.

Vezano za diskriminaciju, Izvješće navodi da je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula da najveći broj individualnih pritužbi dolazi od žena vezano za diskriminaciju na tržištu rada i socijalne sigurnosti, zatim vezano za nasilje u obitelji te područje pravosuđa. Pritužbe su prvenstveno usmjerene na tretman državnih tijela i drugih pravnih osoba, a ne toliko na pojedince.
 
U području rada i zapošljavanja Izvješće navodi da se, prema podacima Pravobraniteljice, žene susreću s diskriminacijom na tržištu rada, uključujući razliku u plaći i napredovanju. Žene se u načelu nalaze na pozicijama koje su slabije plaćene, a jaz u plaćama iznosi oko 10%. Plaće su mnogo niže u zanimanjima koja su pretežno ženska, dok se na rukovodećim pozicijama najčešće nalaze muškarci. Neovisno o razini obrazovanja, žene češće gube posao od muškaraca. Državni inspektorat je neučinkovit u otkrivanju i sankcioniranju kršenja prava od strane poslodavaca. U vojsci su povećane mogućnosti vojnikinjama da sudjeluju u mirovnim operacijama.

Link na originalno Izvješće o ljudskim pravima u Hrvatskoj za 2015. >>