sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

homophobiaDiljem svijeta 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Datum 17. svibnja odabran je jer je 17. svibnja 1990. homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Homofobija je diskriminacija osoba temeljem njihove seksualne orijentacije, temelji se na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te manifestira na različite načine, od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja i protivna je važećim zakonima RH.

Europski parlament izglasao je (4.2.2014.) Rezoluciju protiv homofobije i diskriminacije temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta (2013/2183(INI)). Rezolucija oštro osuđuje svaku diskriminaciju na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta te izražava iznimno žaljenje što se temeljna prava lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI) i dalje ne podržavaju u potpunosti u Europskoj uniji.

Europski parlament je Rezolucijom pozvao Europsku komisiju da „iskoristi svoju nadležnost u najvećoj mogućoj mjeri, uključujući  olakšavanje razmjene dobrih praksi među državama članicama“ te da pripremi smjernice kako bi se provodile direktive  o pravima građana EU-a i članova njihovih obitelji da se slobodno kreću i nastanjuju na teritoriju članica EU-a  "tako da se poštuju svi oblici obitelji  zakonski priznati nacionalnim zakonima zemalja članica".

Države članice su pozvane da „ispune svoje obveze u skladu sa zakonodavstvom EU-a i preporukom Vijeća Europe o  mjerama za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta“.

Cilj je zaštititi temeljna prava LGBTI populacije , koji bi bio sličan postojećim strategijama EU-a protiv diskriminacije na temelju spola, invalidnosti ili etničke pripadnosti.