sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica podržala zajedničku EU i UN inicijativu za suzbijanje nasilja prema ženama

spotlightlogoPovodom 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pridružuje se novoj, globalnoj, višegodišnjoj inicijativi Europske unije (EU) i Ujedinjenih naroda (UN) usmjerenoj uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama (VAWG) - Inicijativa pod žarištem. Inicijativa stavlja pitanje borbe protiv nasilja nad ženama u središte napora za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, u skladu s Agendom za održivi razvoj 2030. godine. Problematika nasilja prema ženama i nasilja u obitelji je kontinuirano u fokusu rada Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova bilo da se radi o postupanju po pritužbama žrtava, bilo da se radi o aktivnom sudjelovanju u javnim raspravama i davanju prijedloga za poboljšanje zakona koji reguliraju zaštitu žrtava od nasilja i sankcioniranje počinitelja, kao i aktivnostima usmjerenima prevenciji.

Pravobraniteljica je osmislila i provodi EU projekt 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Cilj projekta je analizirati 'krhke karike' sustava: od policijskih službenika/ca koji/e imaju prvi kontakt sa žrtvom, preko državnih odvjetnika/ca koji/e su odgovorni/e za pravno klasificiranje i progon takve vrste zločina, do sudaca i sutkinja odgovornih za kažnjavanje slučajeva nasilja prema ženama. Analiza 470 prekršajnih i 806 kaznenih presuda za nasilje prema ženama je u završnoj fazi. U okviru projekta izrađen je i Medijski kodeks – vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu čiji je Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa do sada potpisalo 13 medijskih nakladnika.

Pravobraniteljica je prije dvije godine osnovala i Promatračko tijelo za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje – „Femicide Watch“ koje prikuplja podatke za detaljnu analizu slučajeva ubojstava i teških ubojstava žena od strane njima bliskih muškaraca za razdoblje 2016. – 2018. u suradnji s Ravnateljstvom policije, Ministarstvom pravosuđa, Visokim prekršajnim sudom, Pravnim fakultetom, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Osim što kontinuirano podržava kampanje osvještavanja o problemu nasilja prema ženama i nasilja u obitelji, nakon što se godinama zalagala za ratificiranje Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Pravobraniteljica je odlučila podržati i zajedničku kampanju EU i UN-a pod nazivom „Spotlight Initiative – to eliminate violence against women and girls“ o kojoj možete više saznati na linku Spotlight Initiative.

Na hashtagu #SayNoStopVAWG možete se upoznati s aktivnostima raznih institucija i organizacija diljem svijeta posvećenih problematici rodno uvjetovanog nasilja.