sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

17. svibnja - Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

homophobiaU cilju jačanja svijesti o nužnosti borbe protiv diskriminacije i mržnje prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama, diljem svijeta se dan 17. svibnja obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u okviru svojih ovlasti kontinuirano prati i izvještava o položaju i pravima spolnih i rodnih manjina. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2019. godini zabilježeno je 6 kaznenih djela zločina iz mržnje počinjenih po osnovi spolnog opredjeljenja, a pretežito se odnose na javno poticanje na nasilje i mržnju, odnosno govor mržnje.

 

U okviru praćenja primjene Kodeksa postupanja u borbi protiv nezakonitog govora mržnje na internetu i strukture osnova koje stoje u pozadini govora mržnje na razini Europske unije, na prvom mjestu je ksenofobija sa 17%, a odmah iza slijedi spolno opredjeljenje s 15,6%.

Nedavno objavljeno istraživanje EU Agencije za temeljna prava-FRA (A long way to go for LGBTI equality) ukazuje na činjenicu da se značajan broj ljudi još uvijek suočava s uznemiravanjem i nasiljem zbog svoje spolne orijentacije te da tek manji broj prijavljuje takve slučajeve policiji ili drugim nadležnim tijelima. U navedenom istraživanju 58% ispitanika je svjedočilo da su u prethodnih 5 godina doživjeli uznemiravanje u obliku napada ili prijetnji, a tek manji broj je prijavljivao takve slučajeve policiji ili drugim nadležnim tijelima.

S obzirom na daljnju prisutnost homofobije i transfobije, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u svom Izvješću o radu za 2019. godinu istaknula važnost što skorijeg donošenja novog Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.

Datum 17. svibnja kao dan obilježavanja borbe protiv homofobije i transfobije odabran zbog okolnosti da je na taj datum 1990. godine homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).