sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Indeks ravnopravnosti spolova za 2020. godinu

genderequalityindex2020Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) objavio je Indeks ravnopravnosti spolova za 2020. godinu prema kojemu je Republika Hrvatska s 57,9 bodova smještena na 20 mjesto liste zemalja EU. Iako je napredovala za 2 mjesta, Republika Hrvatska se još uvijek nalazi 10 bodova iza prosječnog indeksa ravnopravnosti spolova na razini Europske unije. Najbolji indeks Republika Hrvatska ostvaruje na području zdravstva i financija, dok je najslabiji napredak postignut na području skrbi i društvenih aktivnosti.

U izvješću se kao pozitivni trendovi ističu porast zaposlenosti na puno radno vrijeme u odnosu na oba spola, porast broja žena i muškaraca koji su završili fakultet te bolja zastupljenost žena u upravljačkim tijelima tvrtki, dok se kao na nedostatke ukazuje na prisutnost horizontalne segregacije u području obrazovanja, zdravstva i socijalnog rada, kao i veću zastupljenost žena na studijima vezanim uz obrazovanje, zdravstvo, skrb, humanističke znanosti i umjetnost. Također, istaknuta je slabija zastupljenost žena u parlamentu.

Kako ne postoje recentni globalni podaci, u izvješću nije prikazano stanje vezano uz rodno utemeljeno nasilje. Međutim, s obzirom na istraživanje koje Eurostat trenutno provodi na temu rodno utemeljenog nasilja na razini EU, čiji rezultati se očekuju 2023. godine, te istraživanje koje će EIGE pokrenuti iduće godine na temu nasilja među intimnim partnerima, silovanja i femicida, podaci o nasilju se očekuju u okviru izvješća o Indeksu ravnopravnosti spolova za 2024. godinu.


Više o Indeksu ravnopravnosti spolova dostupno je na web stranici EIGE