sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Prekretnica za građane i građanke SAD-a homoseksualne orijentacije

rainbow1Federalni sud 9. okruga (Kalifornija) donio je odluku koja predstavlja prekretnicu u razvoju temeljnih prava građana i građanki SAD-a homoseksualne orijentacije. U tzv. Prop. 8. (Referendumska inicijativa br. 8.) odluci, sud koji predstavlja drugi najviši sudski stupanj u SAD-u našao je da su referendumske inicijative koje nemaju drugi cilj no zabranu mogućnosti sklapanja braka za homoseksualne osobe suprotne pravu na jednako postupanja zajamčenom 14. amandmanom Ustava SAD-a.


Naime, Kalifornija, najmnogoljudnija i ekonomski najsnažnija federalna država SAD-a, priznala je osobama homoseksualne orijentacije pravo sklapanja braka 2008. godine. U studenom iste godine protivnici homoseksualnih brakova uspjeli su osigurati dovoljan broj glasova na referendumu, koji je održan na njihovu inicijativu, kako bi zakonski zabranili mogućnost sklapanja braka za osobe homoseksualne orijentacije. Pobornici jednakog prava na sklapanje braka za homoseksualne i heteroseksualne osobe odmah su pokrenuli postupak pred federalnim sudovima tražeći od sudske vlasti da takav referendum proglasi neustavnim. Federalni sud 9. okruga učinio je upravo to odlučivši  da „Građani ne mogu koristiti mogućnost referendumske inicijative kako bi izdvojili društvenu skupinu koja se nalazi u nepovoljnom položaju i oduzeli im, bez legitimnog opravdanja, pravo od takvog značaja kao što je pravo na sklapanje braka.“

Ovom odlukom širom su otvorena vrata da se pitanje ustavnosti zabrane pristupa pravu na brak osobama homoseksualne orijentacije riješi pred Vrhovnim sudom SAD-a kao najvišom sudskom instancom i jednim od najutjecajnijih sudova uopće.

Uz ovaj posljednji razvoj događaja u Kaliforniji još 7 federalnih država (New York, Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire i Washington DC) priznalo je osobama homoseksualne orijentacije pravo na brak bilo sudskim bilo zakonodavnim putem.

Cjelovit i originalan tekst odluke ovdje >>