Pravobraniteljica se sastala s v.d. HUP-a, Damirom Zorićem

20200819 112951Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na zamolbu v.d. direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damira Zorića održala je danas radni sastanak u prostorijama ureda. Temu radnog sastanka predložio je v.d. direktor HUP-a Damir Zorić kako bi upoznao Pavobraniteljicu s radnjama koje je HUP do sada kao poslodavac poduzeo u vezi slučaja spolnog uznemiravanja zaposlenica od strane bivšeg zamjenika glavnog direktora, Bernarda Jakelića.

 

Nakon što je Pravobraniteljicu upoznao s radnjama i postupcima koje je od imenovanja poduzeo u svezi konkretnog slučaja, dogovorena je daljnja suradnja Pravobraniteljice i HUP-a. Između ostalog, imenovani je upoznao Pravobraniteljicu da su pristupili izradi novog Pravilnika o radu, a kako bi ubuduće HUP kao poslodavac osigurao objektivnu, zakonitu i kvalitetnu zaštitu dostojanstva radnica/ka. Pored navedenog upoznao je Pravobraniteljicu i da su imenovani novi povjerenici za zaštitu dostojanstva radnica/ka.

Pravobraniteljica je v.d. direktora upoznala s njezinim ovlastima i nadležnostima, kao i sa obvezom poslodavca da u zakonskom roku od 30 dana od dana primitka upozorenja i preporuka dostavi Pravobraniteljici očitovanje o poduzetim mjerama. U slučaju nedostave očitovanja Pravobraniteljica temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova može zatražiti sankcioniranje odgovornih osoba. Zaključno je dogovorena daljnja suradnja Pravobraniteljice i HUP-a.

Sastanku su pored Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić dip.iur. i v.d. direktora HUP-a Damira Zorića sudjelovali i pravni savjetnici Pravobraniteljice, Nebojša Paunović i Gordana Gradinščak-Kovačević te pravnica HUP-a Nuša Žunec.