Sindikati

Otkaz Zakonu o radu - žensko NE fleksibilizaciji

ZenskafrontaU organizaciji Ženske fronte za radna i socijalna prava u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova održana je tribina "Otkaz Zakonu o radu-žensko NE fleksibilizaciji". Na tribini su govorile Anamarija Tkalčec (CESI), Zlatica Štulić (Sindikat trgovine Hrvatske/SSSH, Ženska fronta za radna i socijalna prava), Mislav Žitko (Centar za radničke studije) i Sanja Oluški Radaković, voditeljica stručne službe Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na tribini je bilo riječi o ekonomsko-političkom kontekstu donošenja novog Zakona o radu, položaju žena na tržištu rada te utjecaju nekih dijelova prijedloga Zakona o radu na prava i obveze radnika u procesu rada.

Opširnije...

Pravobraniteljica na sindikalnoj konferenciji "Starenje i društvena akcija"

KonfsiromastvoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na konferenciji pod nazivom „Starenje i društvena akcija“ koju je pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske. Uvodna izlaganja na konferenciji imali su predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović i načelnik Sektora za mirovinska osiguranja u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Milenko Popović.

Opširnije...

Suradnja pravobraniteljice i triju ženskih sindikalnih grupa

Tvornica6ozujka2013Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i tri ženske sindikalne grupe - Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacija žena Hrvatske udruge sindikata organizirale su u Tvornici kulture promociju vodiča za prepoznavanje spolne diskriminacije "Kako prepoznati spolnu diskriminaciju u praksi i kako se od nje zaštititi" te performans "One su među nama" u kojemu su sudjelovale žene iz društvenog, kulturnog, umjetničkog i znanstvenog života.

Opširnije...

Pravobraniteljica s predstavnicama sindikata željezničara Hrvatske

skretnicarkawebPravobraniteljica Višnja Ljubičić je u svom Uredu primila predstavnice Sindikata željezničara Hrvatske, Blaženku Deliju, v.d. predsjednicu Ženske sekcije SŽH i Biserku Zorbas, nacionalnu koordinatoricu ŽS SŽH-a. Sindikalne predstavnice izložile su aktivnosti vezano za Plan rada Ženske sekcije u 2012. godini kao i suradnju s rukovodećom strukturom HŽ-a. Pravobraniteljica i njezin zamjenik Goran Selanec razgovarali su s predstavnicama sindikata o planovima djelovanja HŽ-a koji bi se trebali izraditi i u čiju izradu bi svakako trebalo uključiti i predstavnice Ženske sekcije. Zaključno je dogovorena zajednička suradnja vezano za organiziranje edukacijskih radionica u nekoliko gradova sa sindikalnim povjerenicima/ama i pravnom službom HŽ-a, kao i upoznavanje sa sadržajem Priručnika o prepoznavanju spolne diskriminacije na radnom mjestu.

Priručnik "Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu"

6ozujka2012Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, i tri ženske sindikalne grupe - Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacija Žene Hrvatske udruge sindikata predstavile su zajednički projekt izrade i distribucije priručnika  „Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi“.

Priručnik je prvenstveno namijenjen sindikalnim aktivistima i aktivisticama, a prije svega sindikalnim povjerenicama i povjerenicima i sindikalnim pravnicama i pravnicima. 

Opširnije...

Sastanak pravobraniteljice sa sindikatima

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s Jasnom Petrović, predstavnicom Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Višnjom Stanišić, predsjednicom Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata i Katarinom Perković, predsjednicom Koordinacije žena Hrvatske udruge sindikata. Na sastanku se raspravljalo o proširenju već uspješne suradnje između sindikalnih udruga i Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Opširnije...