OCD

Održan drugi sastanak Koordinacije za azil

2 koordinacija za azil 2020U organizaciji Hrvatskog pravnog centra u petak, 23. listopada 2020. održan je drugi ovogodišnji sastanak Koordinacije za azil na temu: „Izazovi u sustavu azila u uvjetima pandemije COVID-19 virusa“. Predstavnici MUP-a, nadležnih gradskih ureda i resornih ministarstava te organizacija Crvenog križa i civilnog društva sudjelovali su na drugom ovogodišnjem sastanku Koordinacije u Hotelu Academia uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera. Sastanak na navedenu temu održan je kako bi svi dionici sustava koji se na bilo koji način bave temom azila i pružanjem međunarodne pravne zaštite razmijenili iskustva, trenutne statističke pokazatelje te izazove u radu s azilantskom populacijom u doba pandemije.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Splitu na 2. Mediteranskom ženskom festivalu

SplitDominePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na 2. Mediteranskom ženskom festivalu kojeg je udruga Domine, organizacija za promicanje ženskih prava, već tradicionalno organizirala kao #MedFemFest2020 te sa organizatoricama festivala u BETON kinu u MKC Split bila na projekciji filma Tereza37. Tijekom boravka u Splitu pravobraniteljica se sastala s članicama Domine koje su informirale pravobraniteljicu o  ovogodišnjoj koncepciji festivala na temu ženskog rada u vremenima krize te nevidljivosti žena u javnim prostorima Grada. Bila je to prilika da članice  predstave i druge aktivnosti  koje  kontinuirano provode u zaštiti žena i poticanju ravnopravnosti spolova i to: na jačanju kapaciteta udruge suradnjom sa mnogobrojnim volonterkama, o suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u cilju unapređenja kvalitete života u zajednici i o aktualnim projektima kojima istražuju žensku prošlost Splita i Dalmacije.

Sastanak u vezi zaštite prava transrodnih osoba u doba pandemije virusa COVID-19

transgender rights are HRU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak s predsjednicom udruge TransAid, Asmirom Topal i njenim suradnicima, a s ciljem dogovora oko budućih zajedničkih inicijativa i razmjene iskustava u području zaštite i ostvarenja temeljnih ljudskih prava transrodnih osoba. Predstavnici udruge izložili su ukratko pravobraniteljici, Višnji Ljubičić i njenom savjetniku, Nebojši Paunoviću, najnovije probleme s kojima su se susrele transrodne osobe u doba pandemije virusa COVID-19 kako bi zajedničkim snagama osigurali odsustvo diskriminacije te daljnje poboljšanje zakonodavnog okvira i pružanja usluge zdravstvene zaštite koja je transrodnim osobama ključna u smislu ostvarenja prava na jednako postupanje i zaštitu od diskriminacije.

Opširnije...

Održana konferencija o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19

ACF rezultati istraživanjaUdruga 'Roda - Roditelji u akciji' je u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova organizirala virtualnu konferenciju „Dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije COVID-19“, na kojoj su predstavljeni rezultati provedenog istraživanja o iskustvima žena pri potraživanju zdravstvenih usluga iz područja reproduktivnog zdravlja za vrijeme pandemije.

Opširnije...

Izazovi u sustavu podrške žrtvama u vrijeme pandemije

podrska u doba COVID-19Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovala je danas u Hotelu International na konferenciji naziva: „Izazovi u sustavu podrške u vrijeme pandemije COVID - 19 virusa“. Konferenciju je organizirala Udruga za podršku žrtvama i svjedocima povodom obilježavanja sedme godine rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, a koji je otvoren 16. srpnja 2013. godine te povodom četrnaeste godišnjice osnivanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Opširnije...

Poziv na sudjelovanje u istraživanju o zdravstvenoj skrbi za žene tijekom epidemije COVID-19

Anketa COVID-19Udruga Roda i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provode istraživanje o pružanju zdravstvenih usluga u području reproduktivnog zdravlja žena za vrijeme epidemije COVID-19. Ovim putem pozivamo sve žene koje su u Hrvatskoj zatražile zdravstvenu zaštitu na početku pojave virusa COVID-19, u razdoblju od 19. ožujka do 10. svibnja 2020., da ispune ANKETU. Anketa je anonimna, a sve dodatne informacije dostupne su na naznačenoj poveznici.

Opširnije...

Sastanak s predstavnicama udruge RODA vezano uz suradnju na novom projektu

RODAPravobraniteljica Višnja Ljubičić, zajedno s rukovoditeljicom Službe za opće poslove Mladenkom Morović, sastala se s predstavnicama udruge Roditelji u akciji – RODA Ivanom Zanze i Brankom Mrzić Jagatić, radi dogovora oko suradnje na projektu „Zagovaranje za zdravstvenu skrb žena temeljenu na dokazima u doba pandemije COVID – 19“.

Opširnije...

Održan stručni skup „Knjižničarstvo kao (ženska) profesija - muškarcima ulaz zabranjen?“

ZKD forum malaNa Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je stručni skup „Knjižničarstvo kao (ženska) profesija – muškarcima ulaz zabranjen?“. Skup je održan u sklopu ZKD foruma Zagrebačkog knjižničarskog društva, a namijenjen je knjižničarkama i knjižničarima. Na njemu je kao izlagač i panelist, u skladu s predviđenim programom ZKD foruma, sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić.

Opširnije...

Konferencija žena s invaliditetom "Nasilju - NE i NE..."

soihprosinacU organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u Zagrebu je održana Treća konferencija žena s invaliditetom pod nazivom „Nasilju – NE i NE…“, a na kojoj se raspravljalo o spolnim i reproduktivnim pravima žena i djevojaka s invaliditetom te o različitim oblicima nasilja, posebice o seksualnom i obiteljskom nasilju. Na konferenciji su izlagale predstavnice državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave navedenom problematikom. Podršku konferenciji, kao i ranijih godina, dala je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova čija je savjetnica Martina Krnić aktivno sudjelovala u raspravi u kojoj je iznijela iskustva iz prakse Pravobraniteljice, posebice vezano uz postupanje nadležnih tijela u slučajevima nasilja u obitelji.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Osijeku izlagala o položaju žena na tržištu rada

prsizvortenjaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je u Osijeku na javnoj raspravi „Prepreke ostvarivanja prava na rad“ koju je u okviru projekta Pokreni organizirala Ženska udruga „Izvor“ iz Tenje u partnerstvu s Udrugom gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Pravobraniteljica je održala predavanje na temu „Položaj žena na tržištu rada“ u kojem se osvrnula na jaz u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca, manju stopu zaposlenosti žena, ugovore na određeno vrijeme, dob i majčinstvo kao najveće prepreke za žene na tržištu rada, te predstavila ukratko EU projekt kojeg je nositeljica „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“. Ujedno je prisutne upoznala i sa preporukama za poboljšanje položaja žena na tržištu rada koje je u okviru Izvješća o radu za 2018. predstavila i u Hrvatskom saboru.

Opširnije...

Centar za građanske inicijative iz Poreča predstavio projekt ETHOS

sastanakCGIPredstavnice Centra za građanske inicijative Poreč, Silvija Žufić Dujmović i Nataša Vajagić predstavile su u uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova projekt "E.T.Ho.S: Uklanjanje transfobnih, homofobnih i bifobnih stereotipa kroz bolje medijsko predstavljanje" koji su provodile u suradnji s organizacijama LGL iz Litve i Colour Youth iz Grčke. Projekt je trajao dvije godine, a opći cilj mu je bio educirati i osvijestiti novinare/ke i studente/ice novinarstva o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima. Ciljane skupine bili/e su novinari/ke, studenti/ce novinarstva i donositelji/ce odluka i javnih politika. U okviru projekta izrađen je Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima i Preporuke.

Opširnije...

Održan sastanak fokus grupe vezano uz problematiku rodno uvjetovanog nasilja

kucaljpravafokusgrupaU sklopu projekta REC-RDAP-GBV-AG-2017 How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identigication, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE), kojeg udruga B.a.B.e. provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH te Institutom za rad i obiteljska istraživanja iz Slovačke, održana je fokus grupa u kojoj su sudjelovali/e stručnjaci/kinje koji/e se bave problematikom rodno uvjetovanog nasilja. Projekt ima za cilj pružiti zaštitu i podršku ženama žrtvama nasilja promovirajući multidisciplinarni pristup problemu rodno uvjetovanog nasilja.

Opširnije...

Dodjela nagrada „Gradovi za jednakost“

Gradovi za jednakostU Hrvatskom saboru su predstavljeni rezultati istraživanja o Indexu „Gradovi za jednakost“ te su dodijeljene nagrade gradovima koji su postigli najbolji rezultat.

Indeks „Gradovi za jednakost“ namijenjen je gradovima koji žele procijeniti svoj napredak u izradi i provedbi javnih politika, programa i aktivnosti usmjerenih ostvarivanju jednakosti među građankama i građanima. Indeks mjeri njihovu razinu postignuća s obzirom na glavne funkcije koje gradovi imaju u ovom području: institucije predstavničke demokracije, pružatelja javnih usluga i poslodavca, te im omogućuje da svoje rezultate usporede s onima drugih gradova koji su snaženje jednakosti usvojili kao svoj cilj.

Opširnije...

Održana međunarodna konferencija „Dobre prakse suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje“

Against hateU Novinarskom domu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija „Dobre prakse suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje“ u organizaciji Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava Zagreb. Konferencija je organizirana u sklopu projekta Against Hate / Protiv mržnje kojeg provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Finske te finskom Udrugom za podršku žrtvama.

Opširnije...

Edukacija u sklopu projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“

UN - Rodna ravnopravnostU Zagrebu se u razdoblju od 16. do 18. listopada 2019. održava edukacija namijenjena učiteljima/cama osnovnih škola na temu UN-ovih milenijskih ciljeva održivog razvoja. Edukaciju provodi udruga Bioteka u okviru projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“.

Prvog dana edukacije izlaganje je održao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, na temu jednog od 17 ciljeva održivog razvoja iz Programa UN-a za održivi razvoj do 2030.cilj br. 5.: postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke. Program za održivi razvoj temelji se na UN-ovoj Milenijskoj deklaraciji iz 2000. Udruga ODRAZ izdala je kratki prikaz globalnih ciljeva održivog razvoja na hrvatskom jeziku.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Održana edukacija u sklopu projekta „Mladi za ravnopravno društvo“
 2. Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom: „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“
 3. Sastanak s udrugom NG Buntovnici
 4. Pravobraniteljica sudjelovala na 43. središnjem seminaru Udruge trenera Hrvatskog rukometnog saveza
 5. Uspostavljanje suradnje s udrugom za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“
 6. Pravobraniteljica prisustvovala komemoraciji aktivistkinje Centra za žene žrtve rata - ROSA
 7. Sudjelovanje u Puli na panelu "Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu"
 8. Lokalni program Akademije za politički razvoj za Međimursku županiju i gradove Hrvatskoga zagorja
 9. Sastanak s udrugom Dugine obitelji
 10. Sudjelovanje na obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama
 11. Sudjelovanje pravobraniteljice na okruglom stolu „Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo?“ u sklopu Human Rights Film Festivala
 12. Sudjelovanje na sastanku vezanom uz seksualno nasilje među mladima
 13. Konferencija Hrvatskog olimpijskog odbora o ženama u sportu
 14. Edukacija za djelatnike/ca iz područja socijalne skrbi na temu socijalnog uključivanja Roma
 15. Sastanak s predstavnicom udruge CESI i predstavnikom Inicijative liječnika/ca za reguliranje priziva savjesti u medicini
 16. Sastanak s Ramizom Memedi, predsjednicom udruge žena Romkinja „Bolja budućnost“
 17. Sastanak s predstavnicom Udruge Pravnik
 18. Pravobraniteljica u Centru DEŠA Dubrovnik
 19. Suradnja s udrugom Arterarij
 20. Pravobraniteljica podržala skup za ratifikaciju Istanbulske konvencije