Svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma

rnvSvjetski dan Roma 8. travanj obilježen je središnjom svečanom proslavom u Muzeju Mimara koju je organiziralo Romsko nacionalno vijeće (RNV). Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na prvi Svjetski kongres Roma koji je održan 8. travnja 1971. godine u Londonu i koji je rezultirao usvajanjem važnih odluka o romskoj zastavi, službenoj himni „Đelem, đelem“ i proglašenju službenog romskog jezika (romani chiba).

Čestitajući okupljenima u 'Mimari', predsjednik RNV-a i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi ocijenio je, između ostalog,  da je položaj romske zajednice u Hrvatskoj posljednjih godina poboljšan poučavanjem romskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Podsjetio je i da se 8. travnja obilježava druga godišnjica osnutka Romskog nacionalnog vijeća, krovne organizacije za zaštitu prava Roma u Republici Hrvatskoj.
Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec kazala je kako je raduje što je romska zajednica 'počela svoju povijest, ne samo u usmenom, nego i u pisanom obliku', podsjetivši da je Kajtazi napisao prvi riječnik romskog jezika.
Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ocijenila je da su Romi, kao najosjetljivija i najisključenija zajednica, ispit za društvo u cjelini.
Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer podsjetio je da su Romi na području Hrvatske od 13. stoljeća, što ih svrstava u autohtone nacionalne manjine, da su zbog svog načina života kroz stoljeća bili isključivani, ponižavani i izloženi genocidu, a da ih i danas muči visoka nezaposlenost, siromaštvo i segregacija.
Dekan Filozofskog fakulteta i član Savjeta RNV-a Damir Boras upozorio je da su Romi izuzetno podzastupljeni u sustavu visokog obrazovanja, najavivši da bi studij romologije u narednih godinu dana trebao biti akreditiran kao dvopredmetni studij na Filozofskom fakultetu.
Na svečanosti je dodijeljena Godišnja nagrada Romskog nacionalnog vijeća koju je dobila Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova. Riječ je o najvišoj nagradi unutar romske zajednice u RH koju dodjeljuje RNV povodom, Svjetskog dana Roma, a dodjeljuje je samo jednoj osobi godišnje.

Svečanosti je prisustvovala Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.