Pravobraniteljica na tribini u Europskom domu o ravnopravnosti spolova

TribinaEDPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tribini u Europskom domu u Zagrebu koja je održana u okviru kampanje Otvorene medijske grupacije pod nazivom „Iskoristi svoju moć, donesi odluku!“ vezanu za izbore za Europski parlament 2014. Teme tribine bile su: Žene u poduzetništvu i Žene u medijima. Osim pravobraniteljice na tribini su sudjelovale: Jasminka Keser, načelnica Sektora za malo i srednje poduzetništvo Ministarstva poduzetništva i obrta, Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Ivana Matić, predstavnica Women in Adria, Ivana Šimek, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Manuela Šola, generalna direktorica Abrakadabra integrirane komunikacije, Sanja Sarnavka, predstavnica udruge B.a.B.e., Anita Juka, filmska producentica. Moderatorica je bila Adrijana Šnajder.

Vezano za temu Žene u poduzetništvu pravobraniteljica se uključila u raspravu o razlozima težeg zapošljavanja žena nego muškaraca te istaknula da su za žene dob i majčinstvo najveće prepreke u zapoljavanju. Razgovaralo se o ženama poduzetnicama te podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama, "staklenom stropu" te jazu u plaćama.

Vezano za temu Žene u medijima razgovaralo se o seksizmu, spolnim stereotipima te različitom načinu prikazivanja žena i muškaraca, različitom pristupu ženama neovisno o tome kojim se poslom bave te jesu li, na primjer, aktivne u politici.

Kampanja će se održavati kroz četiri dana, a projekt se provodi s ciljem popularizacije politika i vrijednosti
Europskog parlamenta uoči parlamentarnih izbora. Tematska područja su ravnopravnost spolova (14.5.2014.) i Europski kulturni identitet (15.5.2014.).

Iz medija:

EU IZBORI: Europski identitet i ravnopravnost spolova, mojzagreb.info, 12.5.2014.

Najava - Ženski marš, H-alter.org, 13.5.2014.

Najava - Otvorena medijska grupacija

Najava - Ženski marš od Zrinjevca do Cvjetnog trga, Zagrebonline, 13.5.2014.